Dynia piżmowa z cebulą i orzechami pekan

    Dynia piżmowa z cebulą i orzechami pekan

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 131 osób

    Potrawa z dyni w nowym wydaniu! To danie można przygotować 4 godziny przed podaniem, potem tylko podgrzać, dodać orzechy i podać do stołu.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 110 g posiekanych orzechów pekan
    • 3 łyżki masła
    • 1 duża drobno posiekana cebula
    • 1 kg dyni piżmowej bez pestek, obranej, pokrojonej w kostkę
    • 1 szczypta soli i pieprzu do smaku
    • 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Na nienasmarowanej blasze do pieczenia ułożyć orzechy i prażyć w piekarniku przez 5 do 8 minut w temperaturze 175°C.
    2. W dużej ciężkiej patelni roztopić na małym ogniu masło, dodać cebulę i smażyć, aż będzie całkiem miękka, przez około 15 minut. Następnie dodać dynię i dusić pod przykryciem przez kolejne 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż będzie miękka, ale nie rozgotowana. Doprawić solą i pieprzem.
    3. Wymieszać dynię z połową orzechów i połową pietruszki. Przełożyć do miski lub salaterki. Przed podaniem posypać pozostałą pietruszką i orzechami.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis