Sałatka z bobu i sera feta na ciepło

    Sałatka z bobu i sera feta na ciepło

    1polubienie
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta sałatka łączy w sobie smaki sera feta, bobu, dojrzałych pomidorów i oliwek. Podaje się ją na ciepło, z pieczywem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 450 g świeżego lub mrożonego bobu
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 250 g pomidorów, pokrojonych na cząstki
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 200 g sera feta, pokrojonego w kostkę
    • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • 12 oliwek kalamata lub innych czarnych bez pestek
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Gotować bób, aż zrobi się miękki. Odcedzić i obrać ze skórki. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić pomidory i czosnek. Smażyć na małym ogniu przez 2–3 minuty, aż zmiękną. Zestawić patelnię z ognia.
    2. Dodać na patelnię ser feta, bób, natkę pietruszki i oliwki. Dodać sok z cytryny oraz pieprz do smaku. Wymieszać i podawać na gorąco.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis