Sałatka z Bliskiego Wschodu

    Sałatka z Bliskiego Wschodu

    5polubień
    15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jest to wersja kolorowej, chrupiącej sałatki, bardzo popularnej na Bliskim Wschodzie, zwanej fattoush. W naszym przepisie dodaliśmy tuńczyka, aby wzbogacić smak i zwiększyć zawartość białka. Chlebki pitta muszą być opieczone i chrupiące, żeby nie rozmiękły, kiedy zmieszamy je z pozostałymi składnikami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 chlebki pitta (ok. 55 g każdy)
    • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • sok z 1 cytryny
    • 6 cebulek dymek, pokrojonych w krążki
    • 340 g dojrzałych pomidorów, pokrojonych na małe kawałki
    • ½ ogórka, pokrojonego w kostkę
    • 200 g tuńczyka z puszki w sosie własnym, odsączonego i rozdrobnionego
    • 2 łyżki świeżej natki pietruszki, grubo posiekanej
    • 1 łyżka świeżej kolendry, grubo posiekanej
    • 1 łyżka świeżej mięty, grubo posiekanej
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Mocno rozgrzać grill. Położyć na nim chlebki pitta na kilka chwil, aż się odgrzeją i lekko napęcznieją. Delikatnie rozciąć je i otworzyć jak książkę. Położyć z powrotem na grillu i opiekać 2–3 minuty z każdej strony, dopóki nie będą lekko brązowe i chrupiące. Porwać je na kawałki wielkości kęsa i odłożyć.
    2. Wymieszać oliwę z oliwek i sok z cytryny w dużej salaterce, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wrzucić cebulki dymki, pomidory, kawałki ogórka i tuńczyka. Delikatnie wymieszać, aby wszystkie składniki pokryły się równomiernie oliwą.
    3. Dodać natkę pietruszki, kolendrę, miętę i kawałki chlebka pitta, szybko wymieszać i od razu podawać.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ B12, C, E, selen * ✓✓ niacyna * ✓ A, B1, B6, kwas foliowy, wapń, miedź, żelazo, potas, cynk

    Inne propozycje

    • Sałatka będzie bardziej pożywna, jeżeli doda się do niej około 400 g odsączonej i wypłukanej fasolki czarne oczko lub adzuki. * • Śródziemnomorska sałatka warzywna. Wymieszać w dużej salaterce łyżeczkę musztardy dijon, łyżeczkę drobno startej skórki z cytryny, wyciśnięty ząbek czosnku, 2 łyżeczki czerwonego octu winnego, 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, łyżkę posiekanego świeżego oregano oraz sól i pieprz do smaku. Wrzucić 250 g małych pomidorków śliwkowych przekrojonych na ćwiartki. Dodać 2 cukinie średniej wielkości grubo pokrojone, mały korzeń kopru włoskiego i czerwoną cebulę. Dobrze wymieszać, aby warzywa pokryły się dressingiem. Podawać sałatkę z tostami z sardynką, które wzbogacą przekąskę w białko i węglowodany. Odsączyć puszkę sardynek (ok. 120 g) z oliwy i niezbyt dokładnie rozgnieść z 2 łyżeczkami odsączonych kaparów. Ukroić 12 kromek ciabatty lub bagietki, każdy około 1 cm grubości i opiec z obu stron. Posmarować kromki z wierzchu pastą z sardynek, posypać 2 łyżkami świeżo startego parmezanu i zapiekać około minuty, aż się przyrumienią.

    Zalety

    • Pomidory, podobnie jak wiele innych owoców i warzyw, są dobrym źródłem przeciwutleniaczy – beta-karotenu oraz witaminy C. Zawierają również likopen, czyli karotenoid, który działa jak przeciwutleniacz. Uważa się, że pomaga zapobiegać nowotworom. * • Wykorzystanie dymki w całości, czyli zarówno białej cebulki, jak i szczypiorku, zwiększa zawartość beta-karotenu w potrawie. Ten ważny przeciwutleniacz znajduje się w zielonej części warzywa.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis