Sałatka z arbuzem i fetą

    Sałatka z arbuzem i fetą

    5polubień
    15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Jest to letnia serowa sałatka, nawiązująca do przepisów kuchni śródziemnomorskiej. Słony smak sera feta kontrastuje z soczystymi i pełnymi słodyczy jasnoróżowymi i pomarańczowymi owocami. Liście sałaty nadają lekko pieprzowy smak, a podprażane nasiona – chrupkość.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 400 g arbuza
    • 2 nektarynki lub brzoskwinie
    • 170 g mieszanki liści sałaty z rukolą i endywią
    • 200 g sera feta
    • 2 łyżki oliwy extra virgin
    • sok z ½ cytryny
    • sól i pieprz
    • 2 łyżki podprażonych pestek dyni lub słonecznika

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Pokroić arbuza na kawałki wielkości kęsa i usunąć pestki. Przeciąć nektarynki lub brzoskwinie na pół, usunąć pestki i pokroić. Porwać liście sałaty na kawałki. Wymieszać owoce i liście sałaty w dużej misce.
    2. Pokruszyć ser feta nad sałatką. Dodać oliwę i sok z cytryny i lekko podrzucać, aż się dobrze wymiesza. Przyprawić dużą ilością pieprzu, ale nie należy zbyt mocno solić, ponieważ ser może być bardzo słony. Posypać pestkami i podawać.

    Inne propozycje

    • Zastąpić arbuza i nektarynki lub brzoskwinie 600 g gruszek pokrojonych na małe kawałki. Dodać niebieski ser pleśniowy zamiast sera feta. Użyć mieszanki sałat, w skład której wchodzą liście cykorii zwykłej i czerwonej. * • W obu tych przepisach można dodać podprażone orzechy włoskie zamiast podprażonych pestek dyni i słonecznika.

    Zalety

    • Kolorowe owoce dostarczają sporo witamin, w tym beta-karoten, który nadaje żółty kolor brzoskwiniom i nektarynkom. Nasz organizm przetwarza go w witaminę A. * • Ser dostarcza nie tylko białka, ale również wapnia. Feta jest bogata w sód (sól). Dostarcza go dwa razy więcej niż taka sama ilość żółtego sera. Żeby obniżyć zawartość sodu, należy namoczyć ser feta na 30 minut w mleku. * • Podprażone pestki dyni i słonecznika zawierają różne wartościowe minerały, m.in. fosfor, magnez i miedź, a także błonnik i białka. Nasiona są bogate w tłuszcz, ale jest to w większości zdrowy tłuszcz nienasycony. * • Pestki słonecznika są bardzo dobrym źródłem witaminy E.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C * ✓ A, B12, E, PP, kwas foliowy, wapń, miedź

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis