Sałatka Waldorf z wołowiną

    Sałatka Waldorf z wołowiną

    3polubienia
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Surowe warzywa i owoce są jednymi z najwartościowszych źródeł niezbędnych organizmowi witamin i mikroelementów. Jest ich dużo w tej pysznej sałatce, którą z powodzeniem można podać jako danie główne. Całość polewamy smakowitym, kremowym sosem musztardowym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 steki z polędwicy, okrojone z tłuszczu (ok. 140 g każdy)
    • ¼ łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
    • 250 g rzodkiewek, w cienkich plasterkach
    • 3 marchewki, starte
    • 1 żółta papryka, pokrojona w krążki
    • 3 łodygi selera naciowego, w plasterkach
    • 3 cebulki dymki, pokrojone ukośnie w plasterki
    • 30 g orzechów włoskich
    • 55 g rodzynków lub sułtanek
    • 2 małe jabłka deserowe
    • 2 łyżeczki soku z cytryny
    • 100 g rukoli
    • sól i pieprz
    • Sos musztardowy
    • 2 łyżki musztardy z ziarenkami gorczycy
    • 3 łyżki majonezu
    • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Posmarować steki oliwą i oprószyć pieprzem. Rozgrzać mocno rowkowaną patelnię grillową lub patelnię teflonową na niezbyt dużym ogniu. Wrzucić steki i smażyć po 3 minuty z każdej strony, żeby były średnio krwiste lub po 4 minuty, jeśli wolimy średnio wypieczone. Czasy te odnoszą się do steków o grubości 2 cm. Wyjąć steki z patelni i odstawić przynajmniej na 15 minut, żeby ostygły.
    2. Przygotować sos, starannie ucierając w miseczce musztardę, majonez i jogurt.
    3. Włożyć rzodkiewki, marchewkę, żółtą paprykę, seler naciowy, cebulkę dymkę, orzechy włoskie oraz rodzynki lub sułtanki do dużej miski. Przekroić jabłka na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki długości 2 cm i wymieszać z sokiem cytrynowym. Wrzucić do miski, dodać połowę sosu i wymieszać, by pokryły się nim wszystkie warzywa. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
    4. Ułożyć rukolę na 4 talerzach i otoczyć sałatką jabłkowo-warzywną. Pokroić steki na cienkie plasterki i ułożyć na wierzchu. Polać resztą sosu lub podać go w sosjerce.

    Inne propozycje

    • Zamiast polędwicy można użyć 280 g chudego schabu, okrojonego z tłuszczu i pokrojonego w plasterki grubości około 2 cm. * • Rzodkiewkę można zastąpić białą rzodkwią lub rzodkwią japońską daikou. Łatwo je utrzeć na tarce lub w robocie kuchennym. * • Aby przygotować sałatkę Waldorf z pieczoną wołowiną, należy wymieszać 300 g pokrojonych w kostkę resztek pieczeni wołowej z poprzedniego dnia z 250 g ugotowanego i ostudzonego brązowego ryżu oraz sałatką jabłkowo-warzywną. Taką sałatkę można też przyrządzić z resztek pieczonego kurczaka.

    Zalety

    • Jabłka zawierają dość dużo witaminy C oraz rozpuszczalnego błonnika w postaci pektyn. Aby dostarczyć ich jak najwięcej organizmowi, należy jadać jabłka ze skórką. * • Cały cukier zawarty w tej potrawie, to cukier naturalny pochodzący z owoców (jabłek i rodzynków) oraz warzyw (rzodkiewek, marchewki, żółtej papryki, selera naciowego, cebulki dymki i rukoli). Błonnik zawarty w owocach i warzywach decyduje o tempie, w jakim cukier jest rozkładany i przyswajany przez organizm.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, niacyna * ✓✓ B2, kwas foliowy, żelazo, potas, cynk * ✓ wapń, selen

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Pyszna sałatka - 15 kwi 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis