Sałatka szefa kuchni

    Sałatka szefa kuchni

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Kilka świeżych warzyw, szynka i pikantny ser gouda skropione dressingiem o smaku anchois tworzą wyjątkowo apetyczną i zdrową sałatkę. Podawać z chlebem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Sos
    • 45 g anchois, odsączonych i posiekanych
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • ½ łyżeczki musztardy dijon
    • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 2 łyżki tłustej śmietanki
    • Sałatka
    • 1 główka sałaty rzymskiej
    • 4 pomidory, pokrojone na cząstki
    • 1 awokado, pokrojone w kostkę
    • ½ ogórka, pokrojonego w kostkę
    • 100 g sera gouda, pokrojonego w kostkę
    • 100 g pieczonej szynki, pokrojonej w kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Zmiksować anchois z czosnkiem, musztardą, oliwą i sokiem z cytryny. Wlać śmietankę i miksować jeszcze kilka sekund.
    2. Włożyć porwane na kawałki listki sałaty, pomidory, awokado, ogórek, ser i szynkę do dużej salaterki. Delikatnie wymieszać.
    3. Lekko skropić sałatkę dressingiem, doprawić czarnym pieprzem i podawać natychmiast.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Sałatka wegetariańska

    Zamiast szynki dodać 2 jajka na twardo, pokrojone na ósemki. Utrzeć łyżeczkę musztardy dijon ze szczyptą drobnego cukru, łyżką białego octu winnego, 4 łyżkami oliwy oraz 2 łyżkami crème fraîche.

    …możesz też dodać

    • Posypać sałatkę gotowymi grzankami czosnkowymi lub pokruszonymi kawałkami usmażonego na chrupko bekonu. * • Ułożyć na blasze pergamin i poprószyć 50 g tartego parmezanu. Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C, aż ser się roztopi, stwardnieje i lekko przyrumieni. Ostudzić, połamać na kawałki i posypać nimi sałatkę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis