Sałatka risi bisi z szynką

    Sałatka risi bisi z szynką

    2polubienia
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tę pożywną sałatkę ryżową, pełną kruchych warzyw, chudej szynki i świeżych ziół, można z powodzeniem podać jako danie główne. Jest to pyszny, orzeźwiający posiłek, świetny na piknik lub rodzinny obiad w ogrodzie w gorący, letni dzień.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 340 g mieszanki ryżu basmati i dzikiego ryżu
    • 600 ml wrzątku
    • 150 g mrożonego, drobnego groszku
    • 200 g chudej, gotowanej szynki, okrojonej z tłuszczu i pokrojonej w cienkie paseczki
    • 3 łodygi selera naciowego, pokrojone
    • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie krążki
    • 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • 2 łyżki świeżej mięty, posiekanej
    • 1 cykoria, podzielona na listki
    • 100 g sałaty radicchio, drobno posiekanej
    • sól i pieprz
    • Sos pomarańczowy
    • 6 łyżek soku pomarańczowego
    • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 łyżeczki musztardy dijon

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Wsypać ryż do rondla i zalać wrzątkiem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Przykryć i gotować około 15 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż ryż będzie miękki i wchłonie całą wodę. Przełożyć do dużej miski, dodać groszek, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
    2. Dodać szynkę, seler, cebulę, natkę pietruszki oraz miętę i wymieszać. Połączyć w miseczce składniki sosu, wlać do sałatki i starannie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
    3. Zachować kilka listków cykorii do przybrania, a resztę drobno posiekać. Rozłożyć na talerzach sałatkę ryżową przybraną listkami cykorii oraz sałatę radicchio i posiekaną cykorię.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Inne propozycje

    • Aby przygotować sałatkę risi bisi z kukurydzą, należy ugotować 250 g brązowego ryżu w wywarze warzywnym (w proporcji 1:2), żeby był miękki. W razie potrzeby odlać i odstawić. W małym rondlu rozgrzać 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin. Smażyć na dużym ogniu 4 minuty pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę, aż zacznie się mocno przypiekać. Odstawić, żeby ostygła. Wrzucić do wrzątku 100 g drobnej, zielonej fasolki pokrojonej na kawałki i gotować 4 minuty. Odlać i zahartować w zimnej wodzie. Posiekać 6 cebulek dymek i włożyć do miski z ryżem. Dodać czerwoną paprykę, fasolkę oraz 200 g kukurydzy z puszki i 400 g czerwonej fasoli kidney z puszki, starannie odsączone i przepłukane. Utrzeć 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, 2 łyżeczki musztardy, ½ łyżeczki płynnego miodu oraz sól i pieprz do smaku. Dodać tak przyrządzony sos do sałatki razem z 3 łyżkami posiekanej natki pietruszki i starannie wymieszać.

    Zalety

    • Sałata radicchio, warzywo spokrewnione z cykorią, ma ciemnoczerwone i białe, zwarte listki. Czerwony pigment oznacza, że zawiera ono dużo beta-karotenu i innych fitosubstancji o działaniu przeciwnowotworowym. * • Użycie do sosu soku pomarańczowego zamiast ostrego w smaku octu, nie tylko zwiększa zawartość witaminy C w sałatce, lecz również oznacza, że można dodać znacznie mniej oliwy. * • Połączenie chudej szynki, ryżu i groszku pokrywa niemal połowę zalecanego dziennego zapotrzebowania dorosłej kobiety na białko.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B1, B6, B12, E * ✓✓ C, kwas foliowy * ✓ żelazo, potas, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis