Sałatka nicejska z wołowiną

    Sałatka nicejska z wołowiną

    3polubienia
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Na tę pożywną francuską sałatkę składa się lekko obsmażony rumsztyk ułożony na różnokolorowej mieszance warzyw i polany musztardowym sosem winegret. Najlepiej podawać ją z ciepłą bagietką.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 gruby rumsztyk, okrojony z tłuszczu (ok. 340 g)
    • grubo zmielony czarny pieprz
    • ¼ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
    • 500 g małych, młodych ziemniaków, oskrobanych
    • 200 g fasolki szparagowej
    • 200 g bobu, świeżego lub mrożonego
    • 200 g pomidorków koktajlowych cherry, przekrojonych na połówki
    • 100 g zielonych i czarnych oliwek bez pestek
    • 2 łyżki szczypiorku, posiekanego
    • 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • 100 g młodego szpinaku
    • 3 serca sałaty rzymskiej, podzielone na osobne listki
    • Musztardowy sos winegret
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 łyżka czerwonego octu winnego
    • 2 łyżeczki musztardy dijon
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Wytrzeć mięso do sucha papierowym ręcznikiem. Posypać z obu stron pieprzem i ziołami prowansalskimi. Odstawić.
    2. Wrzucić ziemniaki do rondla z wrzątkiem i gotować 10 minut. Dodać fasolkę szparagową i bób. Gotować jeszcze 5 minut, aż warzywa będą miękkie, ale wciąż kruche. Przełożyć do cedzaka i polać zimną wodą.
    3. Włożyć ziemniaki, fasolkę i bób do dużej miski. Dodać pomidory, oliwki, szczypiorek i natkę pietruszki. Odstawić.
    4. Rozgrzać mocno żeliwną patelnię grillową lub teflonową. Wrzucić stek i smażyć, aby był odpowiednio wysmażony. Przełożyć na talerz i pozostawić na 5 minut.
    5. Wymieszać wszystkie składniki sosu z 2 łyżkami wody oraz solą i pierzem do smaku w słoiku z zakrętką, potrząsając nim.
    6. Pokroić rumsztyk na plasterki grubości około 5 mm i dodać do warzyw. Wlać do sosu soki z mięsa, które zebrały się na talerzu. Polać nim sałatkę i wymieszać. W dużej, płaskiej salaterce lub na dużym półmisku ułożyć szpinak i listki sałaty. Wyłożyć na nie sałatkę z mięsem i natychmiast podawać.

    Inne propozycje

    • Sałatka ta smakuje równie wybornie z cielęciną lub kurczakiem. Rumsztyk należy zastąpić 300 g pokrojonych w cienkie plasterki eskalopków cielęcych podsmażanych 2–2½ minuty na patelni grillowej na niezbyt dużym ogniu lub 300 g gotowego, pieczonego kurczaka pokrojonego w kostkę (bez skóry). * • Zamiast bobu można dodać 2 awokado, obrane i pokrojone w kostkę.

    Zalety

    • Ziemniaki są jednym z najdostępniejszych źródeł skrobi. Sposób ich przyrządzenia w ogromnym stopniu wpływa na zawartość błonnika: młode ziemniaki gotowane w łupinkach zawierają go o jedną trzecią więcej niż obrane. Gotowanie ziemniaków ze skórką chroni je też przed utratą składników odżywczych. * • Bób ma wyrazisty smak i świetnie komponuje się z wołowiną, a także dodaje tej sałatce cennego błonnika. * • Natka pietruszki doskonale odświeża oddech, szczególnie jeśli jemy ją na surowo. Warto dodawać jej do potrawy zawierającej czosnek lub żuć po zjedzeniu takiego dania. Jest ona też bardzo zdrowa, gdyż zawiera dużo kwasu foliowego, żelaza i witaminy C.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, C, E, niacyna, żelazo, cynk * ✓✓ B2

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis