Sałatka makaronowa z owocami

    Sałatka makaronowa z owocami

    1polubienie
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ananas i gruszka nadają tej sałatce słodki posmak, a pieprz kajeński i odrobina octu balsamicznego sprawiają, że jest pikantna. Sałatka zawiera też makaron, chudą szynkę, ostry ser, owoce i warzywa. Jest dość pożywna, więc możemy ją podawać jako podstawowe danie na lunch albo na kolację.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 340 g kolorowego makaronu
    • 50 g fasolki szparagowej
    • 100 g ostrego żółtego sera (np. cheddar), pokrojonego w kostkę
    • 150 g chudej, gotowanej szynki, pokrojonej w kostkę lub w cienkie paski
    • 100 g świeżego ananasa, pokrojonego w kostkę
    • ½ małej cebuli, drobno posiekanej
    • 3 łyżki majonezu
    • 3 łyżki naturalnego niskotłuszczowego jogurtu
    • ½ łyżeczki korniszonów, posiekanych
    • 1 gruszka, obrana, pokrojona w kostkę
    • 1 łyżeczka cukru
    • sok z ¼ cytryny
    • pieprz kajeński
    • 125 g liści różnych gatunków sałat (np. endywii, roszponki, cykorii, rukoli)
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • ½ łyżeczki octu balsamicznego
    • 2 łyżki orzechów włoskich, grubo posiekanych
    • 2 łyżki suszonych żurawin (według uznania)
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Ugotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu (10–12 minut). Dokładnie odcedzić, przepłukać zimną wodą i znów dokładnie odcedzić.
    2. Fasolkę szparagową gotować we wrzątku około 3 minut, aż nabierze jasnozielonego koloru i pozostanie krucha. Odcedzić, opłukać pod zimną wodą i ponownie odcedzić.
    3. Do ugotowanego makaronu dodać ser, szynkę, ananasa, cebulę, majonez, jogurt, korniszony, gruszkę i cukier. Dokładnie wymieszać, a potem dodać do smaku sok cytrynowy, przyprawy i pieprz kajeński.
    4. Listki sałat wymieszać z olejem, octem balsamicznym i odrobiną soku z cytryny. Rozdzielić je na 4 talerze, a następnie nałożyć na nie makaron z dodatkami.
    5. Wokół każdej porcji ułożyć fasolkę, orzechy włoskie, ewentualnie suszone żurawiny. Podawać od razu.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ wapń * ✓✓ B1, B12, C, E, niacyna, miedź, selen * ✓ A, B6, kwas foliowy, żelazo, potas

    Zalety

    • Ser zawiera dużo białka, a także jest bogatym źródłem wapnia, fosforu, niacyny i witaminy B12. * • Ostry ser, taki jak dojrzały cheddar, ma intensywny smak – więc można dodać go mniej, zmniejszając ilość tłuszczu w porcji.

    Inne propozycje

    • Można zrezygnować z korniszonów, tylko posypać sałatkę curry i dobrze wymieszać. Zamiast orzechów włoskich można użyć orzechów nerkowca. * • Tradycyjny majonez można zastąpić dietetycznym (odtłuszczonym). * • W wersji wegetariańskiej szynkę można zastąpić puszką cieciorki (ok. 400 g). * • Zamiast świeżego ananasa można dodać trzy plastry ananasa z puszki, odsączone i pokrojone w kostkę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis