Sałatka kalafiorowo-bananowa

    Sałatka kalafiorowo-bananowa

    2polubienia
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Podstawą tej niezwykłej sałatki są kwiaty kalafiora zmieszane ze słodkimi i cierpkimi owocami oraz orzechami nerkowca. Różyczki kalafiora należy lekko zblanszować, ale powinny być chrupkie. Całość posypuje się prażonym kminem rzymskim oraz świeżym tymiankiem, aby nadać sałatce wyraźny smak.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g małych różyczek kalafiora
    • 55 g orzechów nerkowca, grubo posiekanych
    • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
    • 2 łyżki świeżego tymianku
    • 2 banany
    • sok z ½ cytryny
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 3 persymony, obrane i pokrojone na małe kawałki
    • 4 łyżki szczypiorku, posiekanego
    • gałązki świeżego tymianku, do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +30min. marynowanie  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Zagotować pełen rondel wody, dodać różyczki kalafiora i poczekać, aż całość znowu zacznie się gotować. Odsączyć w durszlaku i zahartować pod zimną bieżącą wodą. Zostawić, żeby kalafior całkowicie odciekł.
    2. Prażyć orzechy nerkowca z kminem i tymiankiem na patelni z grubym dnem 30–60 sekund lub aż lekko zbrązowieją. Przełożyć je do miseczki, żeby ostygły.
    3. Pokroić banany na plasterki. Włożyć do dużej miski, dodać sok z cytryny i zamieszać. Wrzucić kalafior i mieszankę orzechową razem z oliwą. Zamieszać.
    4. Dodać persymony i szczypiorek do sałatki. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na 15–30 minut.
    5. Przełożyć sałatkę na płytkie talerze i udekorować gałązkami świeżego tymianku.

    Inne propozycje

    • Sałatka z kalafiora, bananów i orzechów włoskich. Zastąpić orzechy nerkowca włoskimi i nie dodawać kminu rzymskiego ani persymony. Dodać ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej, drobno posiekaną cebulkę dymkę i 100 g bezpestkowych białych winogron przeciętych na pół. W punkcie 4. dodać 100 g suszonego mango pokrojonego w kostkę i szczypiorek.

    Zalety

    • To niezwykłe połączenie owoców i warzyw dostarcza witamin i minerałów, orzechy zaś białek i ważnych kwasów tłuszczowych. Nerkowce, jak wszystkie orzechy, zawierają dużo tłuszczu, ale większość to zdrowe kwasy nienasycone. * • Banany są bogate w węglowodany i dlatego cenione przez sportowców, którzy potrzebują stałego zapasu glikogenu w mięśniach. * • Banany dostarczają potasu, który jest ważny dla regulacji gospodarki wodnej organizmu. Zachowanie równowagi pomiędzy sodem a potasem w diecie jest ważne, aby zapobiec wysokiemu ciśnieniu krwi i chorobie wieńcowej.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B1, B6, miedź * ✓ B2, E, PP, potas, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis