Sałatka jajeczno-ziemniaczana na ciepło z pikantnym sosem arachidowym

    Sałatka jajeczno-ziemniaczana na ciepło z pikantnym sosem arachidowym

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Drobne młode ziemniaki gotuje się bardzo szybko, więc chętnie przyrządzamy z nich dania, kiedy brak nam czasu. Jajka na twardo i kruche, gorące warzywa doskonale smakują razem w tej ciepłej sałatce skropionej kremowym sosem z orzeszków ziemnych.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 750 g drobnych młodych ziemniaków
    • 2 duże marchewki, pokrojone w słupki
    • 125 g drobnej zielonej fasolki, pokrojonej na 2,5 cm kawałki
    • 1 mały kalafior, podzielony na różyczki
    • 6 jajek ugotowanych na twardo
    • Sos
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 2,5 cm świeżego imbiru, obranego i startego
    • ¼ łyżeczki pokruszonych suszonych płatków chili
    • 1 łyżka soku z limonki
    • 1 łyżeczka jasnego cukru muscovado
    • 4 łyżki masła z orzeszków ziemnych
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka czerwonego octu winnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Włożyć ziemniaki do dużego rondla z wrzątkiem i z ustawionym na nim koszykiem do gotowania na parze. Gotować przez 10–12 minut, aż zmiękną. Na 8 ostatnich minut włożyć do koszyka marchewkę, fasolkę i kalafior.
    2. W czasie gdy gotują się warzywa, rozgrzać olej słonecznikowy w małym rondlu. Wrzucić czosnek, imbir i pokruszone suszone płatki chili. Smażyć przez minutę. Dodać sok z limonki, cukier, masło z orzeszków ziemnych i 8 łyżek wody, w której gotowały się ziemniaki. Podgrzewać, mieszając, aż płyn zacznie parować.
    3. Odcedzić ziemniaki i włożyć z powrotem do rondla. Dodać parujące warzywa. Skropić oliwą i octem. Lekko obtoczyć warzywa. Przykryć rondel, by zachować ciepło. Obrać jajka i przekroić wzdłuż na ćwiartki. Przełożyć warzywa na podgrzany półmisek i ułożyć na wierzchu jajka. Polać sosem z orzeszków i podawać natychmiast.

    Warzywa po chińsku z orzeszkami ziemnymi

    Zamiast ziemniaków i świeżych warzyw usmażyć metodą stir-fry 500 g mieszanki mrożonych warzyw na patelnię, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Skropić sosem z orzeszków ziemnych i posypać 2 łyżkami mieszanki prażonych ziaren. Podawać z ryżem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis