Sałatka jabłkowo-daktylowa

    Sałatka jabłkowo-daktylowa

    1polubienie
    15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Chrupiącą sałatkę z owoców, warzyw i orzeszków podajemy w kremowym dressingu na liściach cykorii. Gorycz cykorii świetnie się komponuje ze słodyczą owoców. Sałatkę można podać na lunch z chrupkim pieczywem albo jako dodatek do dania głównego.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 55 g orzechów laskowych, posiekanych
    • 2 jabłka deserowe o zielonej skórce, grubo posiekane
    • 170 g świeżych daktyli, grubo posiekanych
    • 1 mała czerwona papryka, posiekana
    • 2 selery naciowe, pokrojone w plasterki
    • 115 g bezpestkowych białych winogron, duże przekrojone na pół
    • 2 główki białej lub czerwonej cykorii
    • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • Jogurtowy dressing
    • 150 g niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
    • 4 łyżki majonezu
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżeczka cukru
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Wrzucić orzeszki laskowe na małą patelnię i podprażyć bez tłuszczu na średnim ogniu, mieszając regularnie, aż zaczną wydawać silny orzechowy zapach. Przełożyć je do miski i odstawić.
    2. Przygotować dressing. Wymieszać w dużej misce jogurt, majonez, sok z cytryny i cukier, dodać sól i pieprz do smaku.
    3. Wrzucić siekane jabłka do miski i mieszać, aż będą w całości pokryte dressingiem. Dodać daktyle, czerwoną paprykę, seler i winogrona i wymieszać.
    4. Podzielić główki cykorii na pojedyncze liście, odcinając twarde końcówki. Odciąć dolne połówki liści i dodać do sałatki. Przełożyć sałatkę na duży talerz lub płytki półmisek. Ułożyć górne połówki liści cykorii dookoła sałatki. Posypać całość orzechami i natką.

    Inne propozycje

    • Jeśli nie mamy świeżych daktyli, możemy użyć zamiast nich 85 g rodzynek. * • Jeśli zastąpimy zwykły majonez niskotłuszczowym, każda porcja będzie zawierać 230 kcal i 13 g tłuszczów (w tym 1 g NKT). * • Można użyć sosu winegret zamiast sosu majonezowo-jogurtowego. Wymieszać 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę octu winnego lub soku z cytryny, ¼ łyżeczki musztardy dijon, ¼ łyżeczki białego cukru oraz sól i pieprz.

    Zalety

    • Skórki jabłek, seler, cykoria i daktyle są źródłem błonnika, który wpływa korzystnie na układ pokarmowy. * • Aż 95% kalorii dostarczanych przez daktyle pochodzi z naturalnych cukrów. Jeśli są podawane z dodatkiem błonnika, tak jak w tym przepisie, organizm może kontrolować regularne uwalnianie glukozy do krwiobiegu. Świeże daktyle to także bogate źródło witaminy C. * • Bakterie Streptococcus thermophilus i Lactobacillus bulgaricus są zwykle używane do robienia jogurtów. Pomagają one zachować równowagę pomiędzy „przyjaznymi” i „nieprzyjaznymi” bakteriami, które żyją w naszym układzie trawiennym. Ich działanie polega na produkcji kwasu mlekowego, który hamuje przyrost nieprzyjaznych bakterii wywołujących choroby.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C, E * ✓✓ A * ✓ B1, B2, B6, B12, PP, kwas foliowy, wapń, potas

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis