Sałatka grecka z sosem tahini

    Sałatka grecka z sosem tahini

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przyrządzenie tej sałatki jest bardzo proste. Wystarczy wrzucić do salaterki dojrzałe pomidory, kruche listki sałaty, ser feta i oliwki kalamata, a następnie skropić orzechowym w smaku dressingiem tahini. Podawać z bułką.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g sera feta
    • 1 sałata rzymska, porwana na kawałki
    • ½ ogórka, pokrojonego w plasterki
    • 350 g pomidorów, pokrojonych w plasterki
    • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w plasterki
    • 20 oliwek kalamata lub innych czarnych oliwek bez pestek
    • Dressing
    • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 łyżka pasty tahini
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 4 duże gałązki natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Wyjąć ser feta z opakowania, odsączyć i włożyć do miseczki z zimną wodą. Odstawić na kilka minut, zająć się w tym czasie przygotowaniem sałatki (w taki sposób usuwa się z sera nadmiar soli).
    2. Rozdzielić sałatę na 4 talerze. Ułożyć na każdej porcji kawałki ogórka, pomidora i czerwonej cebuli. Dodać oliwki.
    3. Utrzeć w misce oliwę z pastą tahini, sokiem z cytryny i odrobiną mielonego pieprzu (lub wymieszać w słoiku z zakrętką). Dodać natkę pietruszki pociętą na kawałki nożyczkami.
    4. Odsączyć ser feta i pokruszyć na małe kawałki. Użyć ½ fety do posypania sałatki. Skropić sosem, a na koniec posypać resztą sera. Podawać w temperaturze pokojowej.

    Jak kupować

    • Tahini to pasta z sezamu używana w kuchni bliskowschodniej. Ma ona ciekawy, lekko orzechowy smak i jest jednym z głównych składników humusu (pasty z cieciorki). • W Grecji zamiast sałaty rzymskiej używa się portulaki pospolitej, która jest krucha i ma łagodny smak. Można też użyć rukoli, choć jest bardziej pikantna.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis