Sałatka curry z cieciorki

    Sałatka curry z cieciorki

    9polubień
    22min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Smaczna i prosta do przygotowania sałatka w stylu indyjskim z dodatkiem cieciorki w sosie miętowo-jogurtowym. Najlepiej smakuje z ciepłym chlebkiem naan.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 150 g mieszanych liści sałaty
    • 1 awokado
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 300 g pomidorów koktajlowych, przepołowionych
    • 1/2 ogórka, pokrojonego w kostkę
    • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
    • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
    • 1 łyżeczka mielonej kolendry
    • szczypta kurkumy
    • 1 puszka (400 g) cieciorki, osączonej z zalewy i przepłukanej
    • 2 łyżeczki soku z cytryny
    • 2 łyżeczki sosu miętowego
    • 150 ml jogurtu naturalnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 22min. 

    1. Sałatę opłukać, osuszyć, porwać na kawałki. Awokado przekroić, wydrążyć miąższ i pokroić w kostkę, skropić cytryną. Wymieszać z sałatą, dodać pomidory, ogórka, wymieszać.
    2. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć cebulę. Dodać kumin, kolendrę i kurkumę, wymieszać. Dodać cieciorkę i smażyć przez 1-2 minuty, cały czas mieszając, aż przyprawy zaczną wydawać silny aromat. Zestawić z ognia.
    3. Dodać sok z cytryny i odstawić na kilka minut do przestudzenia. Wymieszać z sałatką.
    4. Sos miętowy wymieszać z jogurtem i polać sałatkę. Podawać.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis