Sałatka chińska z placuszkami ryżowo-sezamowymi

    Sałatka chińska z placuszkami ryżowo-sezamowymi

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Placuszki z ryżu i sezamu to niecodzienny dodatek do sałatki z marynowanej czerwonej kapusty, kapusty pekińskiej i orzechów włoskich w orzeźwiającym sosie pomarańczowym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 75 g długoziarnistego ryżu
    • 200 ml wywaru warzywnego (z kostki)
    • 1 pomarańcza
    • 3 łyżki oleju z orzechów włoskich, arachidowego lub słonecznikowego
    • 1 łyżeczka sosu sojowego
    • 250 g czerwonej kapusty, poszatkowanej
    • 125 g orzechów włoskich, pokruszonych
    • 3 łyżki sezamu
    • 1 jajko, roztrzepane
    • sól i pieprz do smaku
    • 2½ łyżki oleju słonecznikowego
    • 300 g kapusty pekińskiej, poszatkowanej
    • 100 g listków młodej kapusty pak choi

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 12min.  ›  Gotowanie: 18min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Wsypać ryż do rondla, zalać wywarem i doprowadzić do wrzenia. Zamieszać, przykryć i gotować na małym ogniu przez 10 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie cały wywar. Nałożyć do miski, wygładzić i odstawić, by ostygł.
    2. Otrzeć ½ łyżeczki skórki z pomarańczy do dużej miski. Wycisnąć do niej sok z pomarańczy i dodać olej oraz sos sojowy. Dodać sól i pieprz, utrzeć. Wrzucić czerwoną kapustę i wymieszać. Odstawić, by kapusta zmiękła.
    3. Wrzucić orzechy włoskie na suchą patelnię teflonową. Prażyć na średnim ogniu przez 3 minut, mieszając często, aż się przyrumienią. Przełożyć na talerz i odstawić.
    4. Dodać do ugotowanego ryżu sezam i jajko. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać na patelni olej słonecznikowy i nakładać po łyżeczce masy ryżowej, by usmażyć placuszki o średnicy około 2,5 cm. Smażyć przez 2 minuty, aż przyrumienią się lekko. Przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.
    5. Dodać do czerwonej kapusty kapustę pekińską, pak choi i orzechy włoskie. Starannie wymieszać. Rozdzielić sałatkę na 4 talerze, nałożyć placuszki ryżowe i podawać.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    …dopraw

    Dodać do ugotowanego ryżu wraz z roztrzepanym jajkiem dużą szczyptę chińskiej przyprawy „pięć smaków“. Dodać łyżeczkę oleju sezamowego do słonecznikowego podczas smażenia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis