Sałatka Cezara z kurczakiem

    Sałatka Cezara z kurczakiem

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 13 osób

    Oto jeden z przepisów na klasyczną sałatkę Cezara. Tworzą ją kawałki miękkiego kurczaka, zielona fasolka szparagowa, sałata i cykoria oraz wyśmienite grzanki z dodatkiem anchois. Całość polewamy sosem jogurtowym i podajemy z gorącą bagietką.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g zielonej fasolki szparagowej
    • 1-2 główki, łącznie ok. 450 g, sałaty rzymskiej, porwanej na małe kawałki
    • 1 pokrojona w plasterki mała cykoria
    • 4 pokrojone łodygi selera naciowego
    • 400 g ugotowanej, pokrojonej na kawałki piersi kurczaka
    • Grzanki
    • 50 g filetów z anchois (1 mała puszka)
    • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
    • 12 kromek francuskiej bagietki (łącznie ok. 100 g)
    • 30 g sera parmezan, pokrojonego w cienkie płatki lub utartego
    • Dressing
    • 1 łyżeczka musztardy Dijon
    • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 łyżeczki octu winnego
    • 2 łyżki naturalnego niskotłuszczowego jogurtu
    • szczypta cukru
    • 1/2 łyżeczki sosu Worcester
    • pieprz do smaku
    • 1 jajko ugotowane na twardo

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Gotować fasolkę przez 3 minuty, żeby lekko zmiękła. Odsączyć i opłukać pod strumieniem zimnej wody. Przepołowić strączki i włożyć je do dużej salaterki. Dodać sałatę, cykorię, selera i kurczaka. Wstawić do lodówki.
    2. Włożyć anchois do miseczki wraz z olejem z puszki. Dodać czosnek i zmiażdżyć całość widelcem, a następnie utrzeć na pastę. Cienko posmarować nią kromki bagietki z jednej strony. Rozłożyć kromki na blasze i piec przez 10 minut. Przestudzić i połamać na kawałki.
    3. Roztrzepać musztardę z oliwą z oliwek, octem, jogurtem, cukrem, sosem Worcester i pieprzem. Jajko posiekać i dodać do sosu, wymieszać.
    4. Połową sosu skropić schłodzoną sałatkę. Całość delikatnie wymieszać. Dołożyć grzanki i ponownie wymieszać. Skropić resztą sosu, posypać parmezanem. Podawać natychmiast.

    Inne propozycje

    • Żeby sos zawierał mniej tłuszczu, dodajmy tylko 1,5 łyżki oliwy i 4 łyżki jogurtu. * • W salaterce zmieszać dwie odmiany sałaty - rzymską (dzielimy na liście) i lodową (rozrywamy na kawałki). Kroimy 140 g bagietki w kostkę o boku 2 cm. Kładziemy na blasze, skrapiamy oliwą i pieczemy jak w głównym przepisie. Ogrzewamy w małym garnuszku 2 łyżki oliwy i smażamy przez 3 minuty 3 obrane ząbki czosnku. Dodajemy odsączone anchois z puszki (ok. 50 g) i smażymy przez 2-3 minuty, aż czosnek zmięknie. Wyjmujemy anchois oraz czosnek i rozcieramy na pastę, pozostawiając oliwę. Mieszając, dodajemy 1 łyżkę musztardy Dijon, 2 łyżeczki octu balsamicznego i pieprz do smaku. Stopniowo dodajemy pozostałą oliwę, a następnie, ciągle mieszając - 2 łyżki naturalnego niskotłuszczowego jogurtu. Skrapiamy sałatę połową sosu i delikatnie mieszamy. Dodajemy grzanki i ponownie delikatnie mieszamy. Skrapiamy resztą sosu, kładąc na wierzchu płatki parmezanu.

    Zalety

    • Tradycyjna sałatka cesarska zawiera bardzo dużo tłuszczu, m.in. dlatego, że do sosu dodajemy sporo oliwy. W zdrowszej wersji sałatki część oliwy zastępujemy jogurtem, a sos będzie równie pyszny jak klasyczny. * • Seler naciowy jest pożytecznym źródłem potasu oraz ftalidu - fitosubstancji, która pomaga obniżyć wysokie ciśnienie tętnicze.

    Jedna porcja zawiera:

    ✓✓✓ B1, B6, B12, E, niacyna * ✓✓ B2, wapń, potas, selen, cynk * ✓ żelazo

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    TomaszSopyło
    autor:
    4

    To nie jest "sałatka cesarska", tylko sałatka Cezar albo Cezara i nie ma nic wspólnego z żadnymi cesarzami czy z Juliuszem Cezarem, jak sugerują niektórzy "znawcy". Sałatkę Cezara została po prostu wymyślił Włoch, Caesar Cardini, restauratora w USA i Meksyku. - 28 wrz 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis