Sałatka Cajun z szynki i fasoli

    Sałatka Cajun z szynki i fasoli

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tę apetyczną sałatkę przyrządzamy z wędzonej szynki, czerwonej cebuli, kukurydzy, fasoli czarne oczko, świeżej kolendry i pikantnego sosu z kwaśnej śmietany. Podajemy ją z cząstkami pomidora i chrupiącym pieczywem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 820 g fasoli czarne oczko z puszki, opłukanej i odsączonej
    • 350 g mrożonych ziaren kukurydzy, ugotowanych i odsączonych, lub z puszki
    • 3 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
    • 1 mała posiekana czerwona cebula
    • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
    • 200 g wędzonej szynki, pokrojonej w kostkę
    • świeża kolendra do dekoracji
    • Sos Cajun
    • 150 ml kwaśnej śmietany
    • 1 łyżka ketchupu
    • 15 g świeżej posiekanej kolendry
    • 1,5 łyżeczki przyprawy Cajun
    • sos Tabasco do smaku
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W salaterce wymieszać fasolę z kukurydzą, selerem, czerwoną cebulą, papryką i szynką.
    2. Wszystkie składniki sosu wymieszać i połączyć z sałatką.
    3. Udekorować łodyżkami kolendry i podawać.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Inne propozycje

    • Jeśli nie uda nam się kupić przyprawy Cajun, możemy zmieszać 1,5 łyżeczki mielonej papryki z 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego. * • Oto przepis na szybką sałatkę z pieczonego kurczaka tandoori i cieciorki. Mieszamy składniki sosu: 150 g naturalnego niskotłuszczowego jogurtu, 1 łyżkę oliwy z oliwek extra virgin, 15 g świeżej drobno posiekanej kolendry, 1 łyżeczkę uprażonych nasion kminu, sok z 1 cytryny, sos Tabasco (raz potrząsnąć buteleczką), sól i pieprz do smaku. Płuczemy i odsączamy zawartość 1 puszki cieciorki (ok. 410 g) oraz 1 puszki czerwonej fasoli (ok. 410 g). Dodajemy je do sosu wraz z 1 małą, drobno posiekaną czerwoną cebulą, połową ogórka pokrojonego w kostkę i 200 g poszatkowanej zielonej, młodej kapusty. Kroimy w kostkę 200 g kurczaka upieczonego z przyprawą tandoori i dodajemy do sałatki. Podajemy z chlebem naan.

    Jedna porcja zawiera:

    ✓✓✓ B1, B6, C, E, kwas foliowy, niacyna, cynk * ✓✓ A, B2, żelazo, potas * ✓ wapń, selen

    Zalety

    • Nasiona fasoli czarne oczko są wartościowym niskotłuszczowym źródłem białka i, jak wszystkie rośliny strączkowe, zawierają dużo błonnika, zwłaszcza rozpuszczalnego. Pomaga on obni˝yć stę˝enie cholesterolu we krwi, zmniejsza zatem ryzyko chorób serca. Rośliny strączkowe dostarczają te˝ witaminy B1. * • Puszkowanie nie zmniejsza wartości od˝ywczej warzyw strączkowych, więc warto mieć w domu zapas takich puszek. Dokładnie płucząc nasiona, zmniejszamy ilość cukrów zawartych w zalewie, które powodują wzdęcia. * • Kukurydza zawiera beta-karotenu, witaminę C i kwas foliowy i błonnik. Witaminy zwykle ulegają zniszczeniu podczas puszkowania, lecz w mro˝onej kukurydzy pozostają.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis