Sałatka bliskowschodnia

    Sałatka bliskowschodnia

    1polubienie
    17min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Mnóstwo posiekanych świeżych ziół nadaje tej prostej sałatce zwanej fattoush wyrazisty smak, a małe kawałki opieczonego na chrupko chlebka pitta sprawiają, że ma ciekawą konsystencję.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 duże chlebki pitta
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • sok z 1 cytryny
    • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
    • 2 łyżki świeżej mięty plus listki mięty, do przybrania
    • ½ ogórka, pokrojonego w kostkę
    • 4 duże pomidory, pozbawione nasion i posiekane
    • 4 cebulki dymki, pokrojone ukośnie w cienkie plasterki
    • 400 g fasoli czarne oczko lub cieciorki z puszki, odsączonej i wypłukanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2min.  ›  Gotowe w: 17min. 

    1. Włożyć chlebki pitta na minutę do tostera, by łatwiej je było przekroić. Przekroić nożem na połówki. Opiekać 4 ćwiartki minutę, aż przyrumienią się lekko. Porwać na kawałki wielkości kęsa.
    2. Wlać oliwę i sok z cytryny do małego dzbanka i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Dodać świeże zioła i wymieszać.
    3. Włożyć ogórek, pomidory, cebulę dymkę i fasolę do miski. Skopić dressingiem i starannie wymieszać tuż przed podaniem. Dodać chlebek pitta i znów wymieszać. Udekorować listkami mięty.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Możesz też użyć

    • Zamiast cebulki dymki – drobno posiekanej czerwonej cebuli. • Fasolę czarne oczko lub cieciorkę zastąpić 200 g zielonej soczewicy z puszki, odsączonej i wypłukanej.

    Z czym podawać

    Z posiekanymi suszonymi morelami, sezamem lub pokruszonym twardym kozim serem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis