Saksońskie ciasto Stollen

    Saksońskie ciasto Stollen

    2polubienia
    3godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To ciasto, które od wieków pojawia się na niemieckich stołach wigilijnych, ma charakterystyczny kształt. Powstanie on wtedy, gdy złożymy rozwałkowane ciasto podobnie jak książkę, starając się, żeby brzeg znalazł się nieco dalej niż środek kręgu. Można je upiec 2–3 tygodnie wcześniej, posmarować masłem i cieniutko posypać cukrem pudrem, a następnie zawinąć w folię aluminiową.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 ciasto

    • 250–375 g rodzynek sułtanek
    • 125 g rodzynek koryntek
    • 2 łyżki rumu
    • 84 g drożdży
    • 2 łyżki cukru
    • 250 ml letniego mleka
    • 750 g mąki i jeszcze trochę do posypania blatu
    • 125 g cukru
    • 1 torebka cukru waniliowego
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
    • 6 kropli aromatu z gorzkich migdałów
    • po 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu i mielonego kwiatu muszkatołowego
    • 250 g roztopionego masła
    • 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej
    • 100 g obranych mielonych migdałów
    • 75 g masła do posmarowania ciasta z wierzchu
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2godz.10min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 3godz.5min. 

    1. Zalać rodzynki rumem i moczyć 20 minut. Odcedzić na sitku. Rozkruszyć drożdże w miseczce, dodać 2 łyżeczki cukru i 2 łyżki mleka, zamieszać i poczekać 15 minut, aż wyrosną w temperaturze pokojowej.
    2. Wsypać dwie trzecie mąki do dużej miski. Zrobić wgłębienie na środku. Dodać cukier, cukier waniliowy, sól, otartą skórkę cytryny, aromat migdałowy, przyprawy i masło.
    3. Wlać zaczyn we wgłębienie w mące. Zmieszać mąkę z resztą mleka, zaczynem i pozostałymi dodatkami. Potem dodać resztę mąki i całość ciasta wyrabiać tak długo, aż będzie gładkie i nie będzie kleić się do miski. Wtedy dodać rodzynki, skórkę cytrynową oraz migdały i wszystko jeszcze raz dokładnie zagnieść.
    4. Przykryć ciasto i odstawić je na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blat kuchenny cienko posypać mąką. Intensywnie zagniatać i ubijać ciasto przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleić. Rozwałkować ciasto na placek o średnicy około 35 cm. Złożyć ciasto.
    5. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Położyć na nim ciasto i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce. Powinno wyrastać tak długo, żeby powiększyło się o połowę zarówno wszerz, jak wzwyż. Nagrzać piekarnik do 250°C.
    6. Wsunąć blachę do nagrzanego piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec ciasto 45–55 minut.
    7. Stopić masło w małym rondelku. Wyjąć ciasto z piekarnika i obficie posmarować masłem, używając pędzla, a potem grubo posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Stollen nadziewany

    Umyć i osuszyć po 150 g rodzynek – koryntek i sułtanek. Zmieszać je ze 150 g siekanych migdałów, 150 g siekanych pistacji, 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej i 100 g pomarańczowej, 4 łyżkami rumu i 1 łyżeczką mielonej wanilii. Pozostawić na noc, by składniki nasiąkły. Zmieszać 1 kg mąki z 3 torebkami suszonych drożdży, 125 g cukru i szczyptą soli. Dodać 4 jajka, 400 g przetopionego i schłodzonego masła, a potem mieszać, stopniowo dolewając około 125 ml mleka o letniej temperaturze. Po gruntownym wyrobieniu przykryć i odstawić ciasto przynajmniej na 2 godziny, żeby wyrosło. Odcedzić zmacerowaną w rumie mieszankę, dodać do ciasta i zagnieść. Ponownie odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Przygotować nadzienie. Umyć i wytrzeć 1 limonkę, otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Zagnieść 200 g surowej masy marcepanowej, 200 g cukru pudru, 100 g siekanych migdałów lub pistacji, skórkę i sok z limonki. Z tej masy uformować 2 wałki. Ciasto drożdżowe podzielić na pół i rozwałkować. Z każdej połówki uformować jedno ciasto, wkładając do środka wałek z marcepanowego nadzienia. Oba ciasta ułożyć na nasmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i pozwolić im wyrastać jeszcze przez 20 minut. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. Gdy będą jeszcze ciepłe, posmarować je masłem i posypać cukrem pudrem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis