Sakiewki z dorszem i chorizo

    Sakiewki z dorszem i chorizo

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pikantną kiełbasę chorizo zawija się w folię wraz z polędwiczkami z dorsza i papryką, a następnie wstawia do piekarnika. Podajmy do tego sałatkę z pomidorów i bagietkę, którą zamoczymy w sosie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • olej słonecznikowy do smarowania
    • 4 mrożone, grube polędwiczki z dorsza bez skóry i ości (ok. 120 g każda)
    • 55 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w cienkie plasterki
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
    • 1 żółta papryka, pokrojona w paski
    • 2 łyżeczki octu balsamicznego lub octu z sherry
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Uciąć 4 kwadratowe kawałki folii aluminiowej o boku 30 cm i lekko nasmarować je olejem.
    2. Na środku każdego kawałka folii ułożyć jedną polędwiczkę dorsza. Posypać plasterkami chorizo i papryki. Skropić każdą porcję ½ łyżeczki octu. Doprawić pieprzem.
    3. Zawinąć boki folii do góry i ścisnąć krawędzie, by powstały szczelne sakiewki (pozostawić wewnątrz dużo powietrza). Włożyć do brytfanny lub płytkiego naczynia żaroodpornego. Piec przez 25–30 minut, aż ryba zrobi się miękka i będzie się łatwo dzielić widelcem.
    4. Ułożyć każdą sakiewkę na osobnym talerzu i otworzyć. Posypać jej zawartość natką pietruszki.

    Z czym podawać

    Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia ryby wstawić do piekarnika bagietkę przekrojoną i posmarowaną masłem czosnkowym, a na ostatnie 5 minut pieczenia wrzucić do brytfanny z sakiewkami 12 pomidorków koktajlowych cherry.

    …zrób to szybciej

    Warto mieć w zamrażalniku krążki papryki w różnych kolorach; do tej potrawy potrzeba 300 g.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis