Ryż ze smażonymi warzywami i orzechami nerkowca

    Ryż ze smażonymi warzywami i orzechami nerkowca

    Zapisz do ulubionych
    27min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ryż basmati gotuje się bardzo szybko, a gdy wymieszamy go z usmażonymi warzywami i orzechami, otrzymamy świetny dodatek do mięsa lub ryby z grilla. Można go też podać jako pełne danie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g ryżu basmati, wypłukanego
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżka wytrawnego sherry
    • 2 łyżeczki oleju sezamowego
    • 2 łyżki oleju
    • 250 g marchewki, pokrojonej w cienkie krążki
    • 300 g porów, pokrojonych w krążki
    • 150 g kapusty włoskiej, drobno poszatkowanej
    • 1 duży ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 1 duża czerwona papryczka chili, pokrojona w krążki (lub ½ łyżeczki pokruszonych suszonych płatków chili)
    • 75 g orzechów nerkowca
    • 75 g mieszanki prażonych ziaren

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 27min. 

    1. Ryż gotować przez 10 minut, aż zmięknie. Odlać. Wymieszać w misceczce sos sojowy z sherry i olejem sezamowym. Odstawić.
    2. Rozgrzać olej w woku lub na dużej patelni, w czasie gdy ryż się gotuje. Smażyć marchewkę i pory, cały czas mieszając, przez 2–3 minuty. Dodać mieszankę sosów i sherry oraz orzechy nerkowca. Doprawić solą i pieprzem.
    3. Wymieszać ryż z zawartością patelni. Posypać ziarnami i wymieszać.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Możesz też użyć

    Zamiast warzyw podanych w liście składników – różnych innych. Warto spróbować pokrojonej w paseczki cukinii, bakłażanów, papryki lub kopru włoskiego. Można też usmażyć 2 opakowania mieszanki warzyw na patelnię po 300 g.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis