Ryż z kokosem i krewetkami

    Ryż z kokosem i krewetkami

    5polubień
    33min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To aromatyczne danie kuchni tajskiej zawiera owoce morza i ryż oraz klasyczne dodatki kuchni tajskiej, czyli orzech kokosowy, limonkę i imbir. Tajski ryż jaśminowy ma naturalny, delikatny zapach i smak. Jeżeli nie mamy takiego ryżu, możemy użyć ryżu basmati.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 600 ml wywaru rybnego
    • 200 g ryżu jaśminowego
    • 1½ łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 2,5 cm świeżego imbiru, drobno posiekanego
    • 1 pęczek cebuli dymki, cienko pokrojonej
    • 250 g różyczek brokułów, pokrojonych
    • 12 surowych krewetek tygrysich, obranych, ale z ogonkami
    • sok z 1 limonki
    • 1 łyżeczka sosu rybnego
    • 3 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
    • 90 ml mleczka kokosowego
    • sól i pieprz
    • Do przybrania
    • duże wiórki zestrugane ze świeżego orzecha kokosowego, prażone
    • cząstki limonki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 18min.  ›  Gotowe w: 33min. 

    1. Zagotować wywar rybny w dużym garnku, wrzucić ryż, przykryć i gotować na wolnym ogniu 10–12 minut, aż będzie odpowiednio miękki.
    2. Rozgrzać wok lub dużą patelnię, wlać olej i rozprowadzić po dnie, przechylając naczynie okrężnymi ruchami. Dodać czosnek, imbir, cebulę dymkę i smażyć minutę metodą stir-fry.
    3. Wrzucić brokuły, smażyć metodą stir-fry jeszcze 2 minuty, dodać krewetki i smażyć metodą stir-fry 2–3 minuty, aż zmienią kolor z szaroniebieskiego na różowy.
    4. Wlać sok z limonki i sos rybny, wymieszać i smażyć metodą stir-fry 30 sekund. Dodać kolendrę oraz sól i pieprz, dobrze wymieszać.
    5. Do ryżu dodać mleczko kokosowe i starannie wymieszać. Wyłożyć ryż na półmisek albo oddzielne talerze. Ułożyć na ryżu usmażone krewetki z warzywami, przybrać dużymi wiórkami kokosowymi i cząstkami limonki. Podawać od razu.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ B12, C, E * ✓ A, kwas foliowy, niacyna, wapń, miedź, żelazo, potas, selen, cynk

    Inne propozycje

    • Aby danie zawierało mniej tłuszczu, zamiast smażyć czosnek, imbir i dymkę na oleju, należy je dusić do miękkości na wolnym ogniu w 2–3 łyżkach wywaru. Trzeba też zmniejszyć ilość mleczka kokosowego do 2 łyżek. * • Oprócz brokułów dodać 8 kolb minikukurydzy. * • Egzotyczny ryż z kurczakiem. Krewetki zastąpić 300 g filetu z kurczaka, pokrojonego na cienkie paski. Zamiast brokułów dodać pokrojoną w kostkę zieloną paprykę. Oba składniki smażyć metodą stir-fry 5–6 minut. Obrać średniej wielkości mango i pokroić w kostkę. Dodać do kurczaka z papryką, wlać sok z limonki. Nie dolewać sosu rybnego.

    Zalety

    • Ryż to dobre źródło węglowodanów złożonych. Można go łatwo i szybko przygotować, więc jest doskonałym produktem, gdy brakuje czasu. * • Krewetki zawierają niewiele tłuszczu i dużo białka. Są świetnym źródłem witaminy B12, niezbędnej do wytwarzania czerwonych krwinek i regulowania pracy układu nerwowego. Krewetki dostarczają też ważnego przeciwutleniacza – selenu. * • Sok z limonki podkreśla smak, dzięki czemu nie trzeba używać zbyt wiele soli. Poza tym zwiększa zawartość witaminy C w potrawach.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis