Rybne pierożki dim sum

    Rybne pierożki dim sum

    4polubienia
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pierożki dim sum z ciasta wonton, gotowane na parze, wyglądają kusząco w chińskich koszyczkach bambusowych. Zaproszonym gościom należy podać wykałaczki do maczania pierożków w sosie.

    Składniki
    ilość sztuk: 28 pierożków

    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 1 marchewka, pokrojona w drobną kostkę
    • 1 łyżka świeżego imbiru, drobno posiekanego
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 4 cebule dymki, posiekane
    • ½ łyżeczki oleju sezamowego
    • 100 g młodych liści szpinaku, drobno posiekanych
    • 280 g filetu z dorsza, bez skóry
    • 1 białko jajka
    • 2 łyżki mąki kukurydzianej
    • 28 płatów ciasta wonton
    • sól
    • Do przybrania
    • 1 marchewka
    • 2 cebule dymki, drobno posiekane
    • Z czym podawać
    • 4 łyżki wytrawnego sherry
    • 4 łyżki sosu sojowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać olej słonecznikowy w małym rondlu. Wrzucić marchewkę, imbir, czosnek oraz dymkę i gotować 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż marchewka nieco zmięknie. Dodać olej sezamowy i szpinak, gotować jeszcze kilka sekund, aż szpinak zrobi się miękki. Następnie znacznie zwiększyć ogień i pozostawić na 30 sekund, żeby nadmiar soku wyparował. Zdjąć z ognia i odstawić, aby warzywa nieco ostygły.
    2. Filet z dorsza rozdrobnić w robocie kuchennym albo drobno pokroić i rozetrzeć tylną stroną drewnianej łyżki, żeby kawałki się połączyły. Delikatnie roztrzepać białko z mąką kukurydzianą w dużej misce. Dodać rybę, marchewkę ze szpinakiem, przyprawić solą i pieprzem. Mieszać, aż wszystkie składniki połączą się i powstanie dość sztywna masa.
    3. Pokroić marchewkę na 28 cienkich plasterków i wyłożyć nimi dno 2 koszyków bambusowych do gotowania na parze tak, aby plasterki nie przylegały do siebie. Pozostałą marchewkę drobno poszatkować.
    4. Rozłożyć płat ciasta wonton na dłoni. Nałożyć łyżeczką na środek trochę nadzienia. Zwilżyć brzegi ciasta odrobiną wody, owinąć nadzienie, podnosząc boki ciasta i sklejając je u góry.
    5. Delikatnie uderzyć spodem każdego pierożka o blat kuchenny, aby go spłaszczyć. Dzięki temu staną równo i nie będą przechylać się na boki. Ułożyć je na plasterkach marchewki w koszyczku bambusowym. Dim sum można przygotować do 6 godzin wcześniej i trzymać je w lodówce przykryte szczelnie folią do żywności.
    6. Gotować na parze 10 minut. Jeśli nie mamy dwupoziomowego koszyczka, możemy gotować pierożki w dwóch partiach. Gdy pierwsza będzie gotowa, przełożyć ją do żaroodpornego naczynia, przykryć niezbyt szczelnie folią do żywności i postawić na garnku z delikatnie gotującą się wodą. W tym czasie ugotować w koszyczku drugą partię pierożków.
    7. Wymieszać sherry z sosem sojowym w małej misce. Przybrać gorące dim sum poszatkowaną marchewką oraz dymką i podawać z sosem.

    1 pierożek zawiera

    ✓ A, E

    Zalety

    • Białe mięso ryby, takiej jak dorsz, jest niskokaloryczne i zawiera bardzo dużo jodu. Ryby są jednym z najlepszych źródeł tego ważnego minerału, ponieważ jego zawartość w wodzie morskiej utrzymuje się na o wiele bardziej stabilnym poziomie niż w glebie.

    Inne propozycje

    • Zamiast płatów ciasta wonton można użyć chińskich naleśników ryżowych. Pokroić każdy naleśnik na 3 trójkątne kawałki, ułożyć na każdym odrobinę nadzienia, zwinąć, aby przybrały kształt rożka. Pokroić marchewkę w cienkie paski i wyłożyć nimi dno koszyczków bambusowych tak jak w przepisie głównym. * • Dim sum z grzybami i tofu. Namoczyć 4 suszone grzyby shiitake w niewielkiej ilości wrzącej wody na 10 minut, wycisnąć nadmiar wody. Usunąć nóżki, a kapelusze posiekać. Gotować grzyby shiitake przez 5 minut ze 100 g posiekanych pieczarek, pokrojoną w drobną kostkę marchewką, wyciśniętym ząbkiem czosnku, łyżką posiekanego świeżego imbiru oraz 4 posiekanym cebulami dymkami. Zwiększyć ogień i szybko gotować, mieszając, aż cały płyn z grzybów wyparuje. Rozgnieść widelcem 300 g twardego tofu, dodać 4 łyżki mąki kukurydzianej, warzywa oraz łyżkę posiekanej świeżej kolendry. Nałożyć nadzienie na płaty ciasta wonton, zawinąć i gotować na parze jak w przepisie głównym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis