Różyczki kalafiora i brokułów z serem gorgonzola

    Różyczki kalafiora i brokułów z serem gorgonzola

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Gorgonzola piccante to bardzo ostry w smaku ser. Zapieczmy z nim różyczki kalafiora i brokułów. Podane z makaronem lub z mieszanką białego i dzikiego ryżu stanowić będą bardzo wyrafinowane danie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g kalafiora, podzielonego na różyczki
    • 250 g brokułów, podzielonych na różyczki
    • 40 g masła
    • 1 mała cebula, drobno posiekana
    • 2½ łyżki mąki
    • 300 ml chudego mleka
    • 150 g sera gorgonzola piccante, pokruszonego
    • 2 pomidory, pokrojone w plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Kalafior i brokuły gotować przez 3–4 minuty, aż lekko zmiękną. Odsączyć, zachowując wodę z gotowania do przyrządzenia sosu. Odstawić.
    2. W tym samym rondlu roztopić masło, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu przez 5 minut, nie dopuszczając, by się przyrumieniła. Dodać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką, a następnie dodawać stopniowo mleko i 150 ml zachowanej wody z gotowania warzyw. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Gotować na małym ogniu przez 2 minuty, aż powstanie jednolity, lekki sos. Zestawić z ognia.
    3. Rozgrzać mocno opiekacz. Dodać do sosu ⅔ sera i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, wrzucić ugotowane warzywa i delikatnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    4. Ułożyć na wierzchu plasterki pomidorów i posypać resztą sera. Zapiekać przez 4–5 minut, aż potrawa przyrumieni się i będzie bulgotać.

    Możesz też użyć

    Zamiast sera gorgonzola – sera gruyère. W punkcie 2. dodać do sosu 200 ml wody, w której gotowały się warzywa.

    Tradycyjny kalafior z serem

    Użyć 600 g kalafiora i nie dodawać brokułów. W punkcie 2. dodać do sosu 200 ml wody, w której gotowały się warzywa. Zamiast sera gorgonzola użyć dojrzałego sera cheddar. Razem z solą i pieprzem w punkcie 3. dodać łyżeczkę musztardy dijon lub dużą szczyptę gorczycy w proszku.

    …przygotuj wcześniej

    Przyrządzić ten sos serowy z 500 ml mleka i zamrozić. Można go też przyrządzić w jeszcze większej ilości, podzielić na porcje o wielkości 250 lub 500 ml i zamrozić. Sos można przechowywać w zamrażalniku do 4 tygodni. Można go też zamrozić w foremce do kostek lodu (jedna średnia foremka to około 250 ml). Sos w kostkach rozmraża się błyskawicznie i możemy go dodawać w niewielkich ilościach.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis