Rożki z grzybami i orzechami włoskimi

    Rożki z grzybami i orzechami włoskimi

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te śliczne, posypane sezamem rożki francuskie przyrządza się bardzo łatwo. Można je podawać na gorąco z ugotowanymi na parze warzywami, lub na zimno z zieloną sałatą albo sałatką coleslaw. Świetnie nadają się też na drugie śniadanie do pracy lub szkoły.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 375 g gotowego ciasta francuskiego
    • 150 g orzechów włoskich, posiekanych
    • 15 g masła
    • 2 łyżki śmietany
    • 300 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • ½ łyżeczki mieszanki suszonych ziół
    • 1 żółtko, roztrzepane z 1 łyżeczką wody
    • 1 łyżka sezamu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Ułożyć orzechy na dużym talerzu i włożyć do zamrażalnika, by je schłodzić.
    2. Roztopić masło na patelni teflonowej. Dodać łyżkę śmietany, grzyby, czosnek i zioła. Smażyć przez 6–7 minut, aż grzyby zmiękną, a ich soki wyparują. Przełożyć na schłodzony talerz z orzechami. Skropić resztą śmietany, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z orzechami, rozrzucić na talerzu w pojedynczej warstwie, by szybko wystygły.
    3. Ostrożnie rozwinąć ciasto i pokroić na 6 kwadratów. Lekko posmarować krawędzie żółtkiem. Ułożyć nieco nadzienia po jednej stronie ukośnej linii łączącej 2 rogi kwadratu i złożyć ciasto tak, by utworzyć rożek. Mocno zlepić krawędzie i odcisnąć na nich widelcem wzorek. Posmarować całe rożki żółtkiem, posypać sezamem i zrobić na wierzchu nacięcie, przez które będzie uciekać para.
    4. Przełożyć rożki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut, aż wyrosną i się przyrumienią.

    Rożki z suszonymi pomidorami i orzeszkami piniowymi

    W punkcie 1. zamiast orzechów włoskich użyć 25 g orzeszków piniowych. Włożyć do rondla 50 g ryżu długoziarnistego, małą cukinię pokrojoną w kostkę, 6 posiekanych miękkich suszonych pomidorów i szczyptę oregano. Zalać 150 ml wywaru warzywnego z ziołami (z kostki). Przykryć i gotować 10–12 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie cały płyn. Ostudzić i wymieszać z orzeszkami piniowymi. Przyrządzić rożki jak w głównym przepisie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis