Droga do serca mężczyzny

    Droga do serca mężczyzny

    5polubień
    1godz.


    Zrobione przez 80 osób

    Mój mąż jest miłośnikiem mięsa kraba. Ponieważ krab może być kosztowny, a mąż uwielbia też ryby, skomponowałam z tych dwóch przysmaków jedno danie. Smak ryby i krabów zmieszany z wonią pieczarek i cebuli zapiekanych w winie, któremu towarzyszy kremowy aromatyczny ser - oto danie na romantyczny wieczór. Udekoruj stół kwiatami, zapal świece i ciesz się życiem!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 500 g halibuta
    • 120 ml (1/2 szklanki) białego wina
    • 1/8 łyżeczki mielonego białego pieprzu
    • 2 łyżki masła
    • 40 g posiekanych pieczarek
    • 40 g drobno posiekanej cebuli
    • 40 g drobno posiekanej czerwonej papryki
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 240 ml (1 szkl.) skondensowanego mleka
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/8 łyżeczki mielonego białego pieprzu
    • 230 g mięsa kraba, rozdrobnionego
    • 30 g startego sera typu tylżycki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Wysmarować masłem 8 małych żaroodpornych kokilek.
    2. Podzielić rybę na 8 kawałków i ułożyć w płytkim naczyniu do pieczenia wielkości 23x33 cm. Polać rybę winem i posypać 1/8 łyżeczki mielonego białego pieprzu.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut lub aż kawałki ryby łatwo się będą oddzielać. Nie wyłączać piekarnika, bo będzie jeszcze potrzebny.
    4. W dużym rondlu stopić na średnim ogniu 2 łyżki masła. Podsmażyć na nim pieczarki z cebulą i papryką, aż będą miękkie. Zdjąć z ognia i odstawić.
    5. Pozostałe 2 łyżki masła stopić w rondelku na małym ogniu, dodać mąkę i stale mieszając, równo ją rozprowadzić. Gdy zasmażka będzie gładka, zwiększyć temperaturę i stopniowo wlać mleko, stale mieszając, aż sos stanie się gęsty i zacznie bulgotać.
    6. Do sosu dodać przygotowane grzyby z cebulą, sól do smaku oraz pozostałą 1/8 łyżeczki białego pieprzu. Dobrze wszystko wymieszać. Zdjąć z ognia i odstawić.
    7. Ostrożnie wyjmować rybę z wina małą łyżką durszlakową i wkładać po kawałku do każdej kokilki, a następnie pokryć warstwą rozdrobnionego mięsa z kraba i zalać 2 łyżkami sosu. Na koniec posypać tartym serem, około 1,5 łyżeczki na kokilkę.
    8. Piec w nagrzanym piekarniku przez 5 minut lub aż ser będzie gorący i zacznie skwierczeć. Podawać zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis