Rożki z ciasta filo z salsą mango

    Rożki z ciasta filo z salsą mango

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne rożki z ciasta filo napełnione warzywnym nadzieniem. Mogą mieć łagodny albo ostry smak, zależnie od tego, czy doprawimy je łagodnym, czy ostrym curry.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Ciasto
    • 2 płaty ciasta filo
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 1/2 łyżeczki rozgniecionych ziaren kolendry
    • Nadzienie
    • 1–2 ziemniaki (około 200 g)
    • 1 mała marchewka
    • 50 g mrożonego groszku
    • 1 łyżka curry
    • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki
    • sól i pieprz do smaku
    • Salsa
    • 1 dojrzały, twardy owoc mango
    • 1/2 łyżeczki świeżo startego korzenia imbiru
    • 1 łyżeczka soku cytrynowego
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1/2 łyżeczki płatków chili
    • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Ziemniaki i marchewkę pokroić w drobną kostkę. Gotować przez 5 minut pod przykryciem w niewielkiej ilości wody. Odcedzić i włożyć do miski.
    2. Dodać curry oraz posiekaną kolendrę i wymieszać, lekko rozgniatając. Doprawić do smaku solą i pieprzem i odstawić.
    3. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Położyć na blacie płat ciasta filo i pokroić go na 6 pasów długości około 30 cm. Cienko posmarować olejem.
    4. Na końcu pierwszego pasa ciasta położyć 1 łyżeczkę nadzienia. Róg ciasta zawinąć na nadzienie tak, by powstał trójkąt prostokątny. Nieco docisnąć, spłaszczając nadzienie, potem zawijać trójkąt nadal raz za razem, aż do końca pasa ciasta. Pozostałe pasy zwinąć w identyczny sposób w trójkątne rożki. Drugi płat także pokroić na 6 pasów, posmarować olejem i pozwijać jak pierwszy.
    5. Ułożyć rożki na blasze tak, by końcowa krawędź ciasta znalazła się pod spodem. Posmarować je z wierzchu olejem i posypać rozgniecionymi ziarnami kolendry. Piec przez 10–15 minut, aż rożki zrobią się złotobrązowe.
    6. Przyrządzić salsę. Obrać mango, oddzielić miąższ od pestki i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać w misce z tartym imbirem, sokiem cytrynowym, cukrem, płatkami chili i olejem. Podawać jako dodatek do gorących rożków.

    Dobra rada

    Rożki lub roladki są najlepsze ciepłe. Jeśli ostygną, można je podgrzać, piekąc około 10 minut w piekarniku, nastawionym na 190°C.

    Roladki z nadzieniem z kurczaka

    Dodać 150 g pokrojonego w kostkę, gotowanego mięsa kurczaka do mieszanki curry, kolendry i warzyw. Nakładać przygotowane w ten sposób nadzienie na koniec pasów wyciętych (według podstawowego przepisu) z ciasta filo. Pasy zwijać w rolkę, a ich boki zalepiać, ściskając je. Piec tak, jak podano w głównym przepisie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis