Roladki z sera ricotta i szpinaku

    Roladki z sera ricotta i szpinaku

    1polubienie
    1godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta potrawa może być zarówno daniem głównym, jak i przystawką. W tym drugim przypadku ilość podanych składników wystarczy na 8 porcji. Najlepiej podawać roladki z zieloną sałatą, starając się wykorzystać jak najwięcej świeżych warzyw, które można jeść na surowo.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 8 płatów świeżej lasagne szpinakowej, około 170 g
    • 500 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego
    • ½ łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 85 g pancetty, posiekanej
    • 225 g sera ricotta
    • 2 łyżki mieszanych świeżych ziół (natka pietruszki, tymianek i oregano)
    • ¼ łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
    • 3 łyżki bułki tartej
    • 3 łyżki świeżo startego parmezanu
    • sól i pieprz
    • listki świeżego oregano, do przybrania
    • Sos paprykowy
    • 1 duża czerwona papryka, przekrojona na pół
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 łyżka mąki
    • 240 ml wywaru drobiowego lub warzywnego
    • 2 pomidory, bez skórki, posiekane
    • 1 łyżka przecieru pomidorowego
    • ½ łyżeczki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 50min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200°C i nasmarować płytkie naczynie żaroodporne.
    2. Wrzucić płaty lasagne do wrzącej wody i gotować 3–5 minut, aż będą al dente, czyli lekko twarde. Odcedzić, przepłukać zimną wodą i znów odcedzić, a później ułożyć na czystej ściereczce, w jednej warstwie, żeby wyschły.
    3. Odsączyć starannie szpinak na gęstym sicie, wyciskając sok grzbietem łyżki.
    4. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu z grubym dnem. Wrzucić czosnek i pancettę i smażyć 2 minuty. Dodać szpinak, starannie wymieszać, po czym odstawić, by nieco ostygł.
    5. Dodać ser ricotta, zioła i gałkę muszkatołową. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ułożyć po porcji farszu na płatach lasagne i rozprowadzić po same brzegi. Zwijać każdy płat w rulonik i układać w przygotowanym naczyniu żaroodpornym.
    6. Wymieszać bułkę tartą z serem i posypać niż ruloniki. Piec 20–25 minut, aż się przyrumienią.
    7. Przygotować sos. Rozgrzać opiekacz do wysokiej temperatury. Wstawić połówki papryki, ułożone skórką do góry, i piec, aż popęka ona i zwęgli się miejscami. Włożyć paprykę do foliowej torebki. Gdy przestygnie, zdjąć z niej skórkę i posiekać.
    8. Rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, posiekaną paprykę i smażyć 2 minuty. Wsypać mąkę i wymieszać, a następnie wlewać powoli wywar, cały czas mieszając. Dodać pomidory, przecier pomidorowy i cukier. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Starannie wymieszać. Doprowadzić sos do wrzenia i zmniejszyć ogień. Dusić powoli 10 minut, pod przykryciem. Utrzeć sos na gładko w malakserze. Wlać z powrotem do rondla i lekko podgrzać, mieszając od czasu do czasu.
    9. Pokroić każdy rulonik ukośnie na 3 plastry i ułożyć je na talerzach. Polać wokół odrobiną sosu, a resztę podać w sosjerce. Udekorować gałązkami oregano i natychmiast podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera

    ✓ ✓✓ A, wapń * ✓ ✓ C, miedź, potas * ✓ B1, niacyna, selen

    Zalety

    • Mrożony szpinak ma wszechstronne zastosowanie i jest łatwy w użyciu. Co wiecej, zachowuje blisko 80% witaminy C nawet po 3 miesiącach przechowywania go w zamrażalniku. Świeży szpinak traci blisko 50% tej witaminy w ciągu 3 dni leżenia w lodówce.

    Inne propozycje

    • Wrzucić 340 g mrożonego groszku do wrzątku i gotować 1 minutę. Odlać i utłuc na purée. Dodać 1 łyżkę posiekanego świeżego tymianku (lub łyżeczkę suszonego) oraz skórkę otartą z 1 cytryny. Użyć zamiast farszu szpinakowego. * • Żeby przygotować wegetariańską wersję tego dania, wystarczy po prostu nie dodawać pancetty. * • Roladki można też podać z sosem warzywnym: usmażyć 2 marchewki, pokrojone w drobną kostkę, z czosnkiem i papryką. Po 5 minutach dodać 2 cukinie, również pokrojone w drobną kostkę, oraz 2 drobno posiekane cebulki dymki. Nie przecierać sosu – powinien być grudkowaty.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis