Roladki z indykiem i szpinakiem

    Roladki z indykiem i szpinakiem

    8polubień
    1godz.25min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Płaty makaronowe, z których przygotowuje się lasagne, można też wykorzystać do przyrządzenia innych potraw. Jeśli sam przygotowujesz ciasto, dodaj do niego świeżej kolendry albo oregano.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
    • 340 g mielonego mięsa indyka
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 łyżeczka mąki
    • 3 pomidory, bez skórki, posiekane
    • 1 łyżka świeżego oregano, posiekanego
    • 8 płatów makaronowych na lasagne
    • 140 g świeżo startej bułki
    • 3 łyżki świeżo startego parmezanu
    • gałązki natki pietruszki, do przybrania
    • Sos szpinakowy
    • 1½ łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 170 g szpinaku, posiekanego
    • 2 łyżki mąki
    • 360 ml półtłustego mleka
    • gałka muszkatołowa, sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Oliwę rozgrzać na patelni. Dodać cebulę i seler naciowy. Smażyć 5 minut, aż warzywa zmiękną.
    2. Wrzucić na patelnię mięso i czosnek, smażyć jeszcze 5 minut, cały czas mieszając, żeby mięso się nie zbijało. Dodać mąkę, potem pomidory, oregano i przyprawy do smaku. Smażyć jeszcze około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
    3. W tym czasie wrzucić płaty makaronowe do wrzątku i gotować 3–5 minut, aż będą al dente, czyli lekko twarde. Odcedzić i przepłukać zimną wodą. Rozłożyć na czystej ściereczce, w jednej warstwie. Do mięsa z dodatkami dodać 3/4 odmierzonej ilości tartej bułki, wymieszać i odstawić.
    4. Przygotować sos: oliwę rozgrzać w małym rondelku, dodać czosnek i smażyć 1 minutę. Dodać szpinak i smażyć 4 minuty na dużym ogniu, cały czas mieszając, a potem wsypać mąkę. Stopniowo dolewać mleko, bez przerwy mieszając. Zagotować. Przyprawić świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
    5. Połową sosu przykryć dno płytkiego żaroodpornego naczynia. Na sosie układać po kolei po jednym płacie makaronowym, nakładać na niego łyżkę farszu i ściśle zwijać ruloniki. Roladki układać w naczyniu, jedna obok drugiej.
    6. Gotowe roladki zalać resztą sosu szpinakowego. Pozostałą tartą bułkę wymieszać z parmezanem i posypać roladki. Piec 20–25 minut, aż powstanie na wierzchu złocista, chrupiąca skorupka. Przybrać natką pietruszki i podawać.

    1 porcja zawiera:

    ✓ ✓✓ B12, niacyna, wapń * ✓ ✓ A, C, kwas foliowy, miedź, potas, selen, cynk * ✓ B1, B2, B6, E, żelazo

    Inna propozycja

    • Mięso można zastąpić soczewicą. Gotować 340 g zielonej soczewicy 35–40 minut, aż zmięknie. Odcedzić i dodać na patelnię razem z pomidorami. Zamiast oregano można dodać świeży cząber. Całość doprawić łyżką sosu sojowego.

    Zalety

    • Ten przepis jest znakomitym przykładem na to, że zdrowe jedzenie może być naprawdę smaczne. Indyk to jedno z najchudszych mięs, szpinak zawiera mnóstwo witamin, a mleko i ser dostarczają dużo wapnia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis