Roladki sushi

    Roladki sushi

    10polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Potrawy japońskie zawierają z reguły niewiele tłuszczu. Wszystkie potrzebne składniki są dziś dostępne w supermarketach. Należy użyć specjalnego ryżu do sushi, który po ugotowaniu lekko się klei.

    Składniki
    ilość sztuk: 32 roladki

    • 300 g ryżu do sushi
    • 2 łyżki drobnego cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 3 łyżki octu ryżowego
    • 2 cebule dymki, drobno posiekane
    • 30 g ogórka, pozbawionego pestek, drobno pokrojonego
    • 115 g wędzonego łososia
    • 4 arkusze wodorostów nori
    • 2 łyżeczki wasabi
    • Z czym podawać
    • imbir marynowany
    • shoyu lub tamari (japońskie sosy sojowe)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Ugotować ryż we wrzącej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
    2. Wsypać do małego garnka cukier, sól, wlać ocet i podgrzewać delikatnie, aż cukier się rozpuści. Polać takim płynem ugotowany ryż, dodać cebulę i ogórek, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do ostygnięcia.
    3. Podzielić ryż na 4 równe porcje. Łososia pokroić na paski o szerokości około 1 cm. Ułożyć płat nori, błyszczącą stroną do dołu na bambusowej macie lub kawałku pergaminu do pieczenia położonym na desce. Rozsmarować na nori porcję ryżu, równomiernie przyciskając; zostawić u dołu i u góry wolne paski o szerokości 1 cm. Ułożyć ½ łososia w linii od brzegu do brzegu na środku warstwy ryżu, posmarować rybę ½ łyżeczki pasty wasabi.
    4. Zawinąć nori z ryżem, tak aby powstał zgrabny rulon, pomagając sobie matą bambusową lub pergaminem. Należy zawijać ścisło. W ten sam sposób przygotować 3 pozostałe rulony.
    5. Pokroić mokrym nożem każdy rulon w poprzek na 8 kawałków i ułożyć je na półmisku. Podczas krojenia za każdym razem płukać nóż w wodzie. Udekorować kawałkami marynowanego imbiru i podać małe naczynie z sosem shoyu lub tamari do maczania roladek.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Inne propozycje

    • Sushi z krewetkami. Zamiast łososia należy posiekać 115 g ugotowanych, obranych krewetek i wymieszać z ostudzonym ryżem. Nie dodawać wasabi. * • Sushi z grzybami i marchewką. Włożyć do małego garnka 4 duże suszone grzyby shiitake, zalać zimną wodą i zostawić na 30 minut. Następnie wyjąć grzyby i usunąć nóżki. Kapelusze ponownie włożyć do garnka z wodą po grzybach i dodać małą, pokrojoną w cienkie słupki marchewkę. Gotować na wolnym ogniu do miękkości 4–5 minut, odcedzić. Grzyby cienko pokroić. Następnie ½ ogórka przekroić wzdłuż na ćwiartki i usunąć pestki, po czym pokroić go na bardzo cienkie paski o tej samej długości co płaty nori. Każdy płat posmarować ryżem, pośrodku ułożyć pasek z grzybów i marchewki, a na to kilka kawałków ogórka. Zawinąć i pokroić tak jak w przepisie głównym. Na talerz nasypać 2 łyżki czarnego lub białego prażonego ziarna sezamowego i zanurzyć w nim końcówki roladek, aby delikatnie pokryły się sezamem.

    Zalety

    • Podobnie jak inne produkty pochodzące z morza, wodorosty nori są dobrym źródłem jodu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Nori dostarczają również bardzo dużej ilości wapnia, potasu oraz witaminy A.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    2

    Polecam ten przepis. - 15 lut 2011

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis