Rolada ze śmietaną i brzoskwiniami

    Rolada ze śmietaną i brzoskwiniami

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Nie należy jeść tej rolady wcześniej niż po 30 minutach od jej przygotowania, żeby biszkopt przesiąknął kremem. Ciasto wygląda i pachnie tak apetycznie, że pół godziny może się wydać wiecznością.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 rolada

    • Ciasto
    • 4 białka
    • szczypta soli
    • 60 g cukru
    • 4 żółtka
    • 1 torebka cukru waniliowego
    • 100 g mąki pszennej
    • Nadzienie
    • 1 cytryna
    • 500 g dojrzałych brzoskwiń
    • 200 g śmietany kremówki
    • 1 łyżeczka mielonej wanilii
    • 50 g miodu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 180°C. Białka ubić z solą i łyżką wody na półsztywną pianę. Dodać cukier i cukier waniliowy. Ubić sztywną pianę. Dodać żółtka oraz mąkę i wymieszać trzepaczką.
    2. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Rozprowadzić na nim ciasto i piec 12–15 minut w nagrzanym piekarniku. Wyłożyć biszkopt na zwilżoną ściereczkę kuchenną, drugą – także zwilżoną – przykryć i pozostawić do ostudzenia.
    3. Umyć i wytrzeć cytrynę. Otrzeć 1 łyżeczkę skórki i wycisnąć 1 łyżkę soku. Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, przepołowić, usuwając pestkę, i pokroić na kawałki. Dodać sok z cytryny i zamieszać.
    4. Śmietanę ubić na sztywno wraz z wanilią i skórką cytryny. Dodać rozdrobnione brzoskwinie i 1 łyżkę miodu. Zdjąć z biszkoptu wierzchnią ściereczkę, ostrożnie oderwać papier do pieczenia. Rozsmarować na cieście dwie trzecie śmietany z brzoskwiniami. Zwinąć roladę i resztę śmietany rozsmarować na wierzchu.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis