Rolada ze szpinaku i pstrąga

    Rolada ze szpinaku i pstrąga

    5polubień
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Plasterki wędzonego pstrąga, kremowy ser i świeży koperek będą pysznym nadzieniem tej lekkiej rolady. Kiedy na nią patrzymy, trudno nam uwierzyć, że tak łatwo ją przyrządzić. Najważniejsze to mocno odcisnąć szpinak z wody, zanim dodamy go do sosu. Podawać z sałatką z podłużnych pomidorków i razowymi bułkami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 30 g kaszki kukurydzianej lub polenty
    • 200 g listków szpinaku, rozmrożonych
    • 25 g masła
    • 25 g mąki
    • 300 ml chudego mleka
    • 4 jajka, żółtka oddzielone od białek
    • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej, sól i pieprz
    • Nadzienie z wędzonego pstrąga
    • 115 g chudego, miękkiego sera
    • 4 łyżki serka naturalnego
    • 2 łyżki szczypiorku, posiekanego
    • 140 g filetu z wędzonego pstrąga
    • 2 łyżeczki soku z cytryny
    • Sałatka pomidorowa
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 łyżeczki octu z sherry
    • szczypta drobnego cukru
    • 1 mała cebula, posiekana
    • 170 g pomidorków koktajlowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Lekko nasmarować formę do ciasta o wymiarach 23 x 33 cm i wyłożyć papierem do pieczenia. Posypać równomiernie kaszką kukurydzianą. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.
    2. Wycisnąć nadmiar wody ze szpinaku i posiekać go drobno. Roztopić masło w rondlu o grubym dnie. Wsypać mąkę i zrumienić, smażąc kilka sekund. Zdjąć rondel z ognia. Stopniowo dodać mleko, ucierając trzepaczką, następnie wstawić na mały ogień i gotować, cały czas ucierając, aż sos zacznie wrzeć i zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wrzucić szpinak, a potem żółtka, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz.
    3. Ubić pianę z białek w dużej, czystej misce. Połączyć stopniowo z sosem szpinakowym, dodając po ⅓ piany. Przełożyć łyżką do przygotowanej formy i delikatnie wygładzić.
    4. Piec 12–15 minut, aż rolada trochę wyrośnie i będzie lekko twardawa w dotyku. Postawić formę na drucianej kratce, przykryć ściereczką i pozostawić na 5 minut, żeby przestygła.
    5. Przyrządzić nadzienie. Włożyć ser do miski i utrzeć z serkiem naturalnym, dodając go po 1 łyżce. Dodać szczypiorek, doprawić solą i pieprzem. Rozdrobnić pstrąga w innej misce i wymieszać z sokiem z cytryny.
    6. Wyłożyć placek szpinakowy na ściereczkę i ostrożnie oderwać od niego papier do pieczenia. Posmarować równomiernie nadzieniem serowym i ułożyć na wierzchu rybę. Zrolować rozpoczynając od jednego z krótszych boków. Przełożyć na półmisek. Jeżeli przygotowujemy roladę wcześniej, owinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki, ale nie na dłużej niż godzinę.
    7. Przyrządzić sałatkę pomidorową: Utrzeć w misce oliwę z octem, cukrem oraz solą i pieprzem. Dodać cebulę i obtoczyć ją w sosie. Wrzucić przekrojone pomidorki i również obtoczyć.
    8. Pokroić roladę na 12 plastrów dużym nożem o ząbkowanym ostrzu. Podawać z sałatką pomidorową.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A, B12 * ✓✓ wapń * ✓ B1, B2, B6, C, E, kwas foliowy, niacyna, żelazo, potas, selen, cynk

    Zalety

    • Chudy miękki ser dostarcza organizmowi niezbędnych substancji odżywczych, takich jak białka i wapń, oraz mniej kalorii niż ser tłusty. * • Szpinak jest doskonałym źródłem żelaza, ale w formie słabo przyswajalnej przez organizm. Wchłanianie tego mikroelementu ułatwia witamina C, więc szpinak należy podawać z bogatymi w nią pokarmami takimi jak pomidory.

    Inne propozycje

    • Rolada ze szpinakiem i grillowaną papryką. Ułożyć na blasze 2 ząbki czosnku w łupinach i 2 przekrojone na połówki papryki (żółtą i czerwoną) skórką do góry. Wstawić do mocno rozgrzanego opiekacza i piec 10–12 minut, aż skórka papryki popęka. Przełożyć do foliowej torebki. Kiedy ostygnie, obrać ze skórki i pokroić w paseczki. Wycisnąć czosnek z łupin. Wymieszać z chudym białym serem i serkiem naturalnym. Zamiast koperku dodać po łyżce posiekanej natki pietruszki i bazylii. Posmarować ostudzony placek szpinakowy nadzieniem i posypać paseczkami papryki. Zrolować jak w głównym przepisie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis