Rolada z mielonym mięsem

    Rolada z mielonym mięsem

    1polubienie
    1godz.25min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Tę roladę można upiec dzień wcześniej, zawinąć w folię aluminiową i pozwolić, żeby przegryzała się przez noc. Ciasto twarogowe, z którego się ją piecze, jest mniej czasochłonne niż drożdżowe. To znakomity prowiant na piknik.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Ciasto
    • 200 g chudego białego sera
    • 250 g mąki
    • 1 torebka (16 g) proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 jajko
    • 4 łyżki oleju słonecznikowego
    • Nadzienie
    • 1 sucha bułka
    • 2 cebule
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 ząbek czosnku
    • 150 g boczku
    • 2 łyżki oleju
    • 400 g mięsa mielonego
    • po 1 łyżeczce suszonej bazylii, oregano i tymianku
    • szczypta pieprzu kajeńskiego
    • 200 g pokrojonej w paski konserwowej czerwonej papryki
    • 1 żółtko i 2 łyżki mleka do posmarowania ciasta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Biały ser zmiksować z mąką, proszkiem do pieczenia, solą, jajkiem i olejem. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzać do 200°C.
    2. Namoczyć bułkę w wodzie i odcisnąć. Obrać cebule i ząbek czosnku. Pokroić cebule w drobną kostkę, posiekać czosnek. Pokroić boczek w drobną kostkę.
    3. Podgrzać na patelni olej, wrzucić boczek i smażyć, aż się zeszkli. Dodać cebulę oraz czosnek, smażyć, aż cebula się zeszkli. Przełożyć do miseczki i ostudzić.
    4. Rozdrobnić wyciśniętą bułkę. Dodać wraz z mielonym mięsem i jajkiem do miski z boczkiem i cebulą. Całość wymieszać rękami; obficie doprawić do smaku ziołami, solą, pieprzem kajeńskim i czarnym.
    5. Posypać blat kuchenny mąką. Rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 35x40 cm. Rozłożyć na nim równomiernie mielone mięso z dodatkami, pozostawiając wolny górny brzeg prostokąta. Odcedzić paski czerwonej papryki konserwowej i ułożyć na mięsie.
    6. Całość zrolować, aż dojdziemy do wolnego brzegu, który powinniśmy podłożyć pod spód rolady. Ułożyć na blasze, posmarować mlekiem, używając kuchennego pędzla, boki zaś zawinąć i ścisnąć, by się skleiły.
    7. Piec przez 40–45 minut, aż będzie rumiana. Podawać z sosem pomidorowym i zieloną sałatą.

    Dobra rada

    Namoczoną bułkę bądź chleb można bardzo łatwo wycisnąć z wody i rozdrobnić, wkładając je między dwie deski do krojenia pieczywa i wyciskając nad kuchennym zlewem. Deski należy ścisnąć, trzymając je pionowo nad zlewem, i lekko przesuwać względem siebie ruchem okrężnym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis