Rolada czekoladowa z morelami

    Rolada czekoladowa z morelami

    1polubienie
    44min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Komuś, kto nigdy nie robił rolady biszkoptowej, może się zdawać, że to wyrób dla doświadczonych cukierników. Goście mogą nawet wygłosić komplement niezbyt lubiany przez ambitne gospodynie: ”Ooo, ciasto jak z cukierni!”.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 rolada

    • Ciasto
    • 3 jajka
    • 90 g cukru
    • szczypta soli
    • 45 g mąki
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżki kakao
    • Na nadzienie i do przystrojenia
    • 100 g śmietany kremówki
    • 350 g sera śmietankowego
    • 2–3 łyżki cukru
    • 1 opakowanie żelatyny instant
    • 1 łyżka wódki morelowej
    • 300 g moreli (świeżych lub z puszki)
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 14min.  ›  Gotowe w: 44min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Przygotować ciasto biszkoptowe (zob. s. 23) i wyłożyć na blachę. Piec 12–14 minut, ostudzić pod przykryciem. Ostrożnie odwrócić blachę do góry dnem, żeby ciasto wypadło na podłożoną ściereczkę, posypaną cukrem pudrem. Odstawić blachę, zdjąć i wyrzucić papier.
    2. Zmieszać śmietanę, ser, cukier, żelatynę i wódkę. Wyłożyć masę na ciasto biszkoptowe, pozostawiając wzdłuż jednego z dłuższych brzegów 4 cm wolnej powierzchni. Świeże morele sparzyć, obrać ze skórki, przepołowić i usunąć pestki. Owoce z puszki odsączyć. Pokroić na małe kawałki i rozłożyć na kremie.
    3. Zwinąć roladę za pomocą ściereczki, zaczynając od dłuższego, posmarowanego nadzieniem brzegu. Ułożyć na tacy pokrytej folią aluminiową i wstawić na 20 minut do zamrażalnika. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Dobra rada

    Można użyć namoczonych w wodzie suszonych moreli, duszonych 10 minut w 100 ml soku pomarańczowego, roztartych i posłodzonych.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis