Rolada czekoladowa

    Rolada czekoladowa

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ta podawana na ciepło, lekka rolada z pysznym nadzieniem czekoladowym posmakuje każdemu. Przyrządza się ją szybko i łatwo, a podaje z kulką lodów waniliowych.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 jajka
    • 150 g drobnego cukru
    • 75 g mąki
    • 6 łyżek kakao
    • 1 łyżka brandy
    • ½ łyżeczki esencji waniliowej
    • 20 g masła
    • 1 łyżka cukru pudru
    • 9 łyżek kremu czekoladowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Wyłożyć dużą blachę papierem do pieczenia. Jajka zmiksować z połową cukru na jasny i sztywny kogel-mogel. Powinno to zająć około 3 minut.
    2. Równomiernie przesiać mąkę i 2 łyżki kakao do kogla-mogla. Połączyć je dużą metalową łyżką, nie mieszając, lecz nakładając duże porcje masy żółtkowej na mąkę.
    3. Wlać ciasto na blachę i rozprowadzić je, aby powstał kwadrat o wymiarach około 23 × 33 cm (krawędzie nie muszą być całkiem równe). Piec przez 8–10 minut, aż ciasto wyrośnie i będzie sprężyste.
    4. W czasie gdy biszkopt się piecze, wsypać resztę cukru do rondla. Dodać 2 łyżki kakao oraz 150 ml wody. Doprowadzić do wrzenia, mieszając, i gotować przez 2 minuty. Zestawić z ognia. Dodać brandy, esencję waniliową i masło. Wymieszać. Postawić na bardzo małym ogniu, żeby syrop nie wystygł.
    5. Zwilżyć czystą ściereczkę gorącą wodą i ułożyć ją na czystym blacie. Przykryć papierem do pieczenia i nasypać na niego resztę kakao i cukru pudru, na powierzchni odpowiadającej kształtem biszkoptowi. Wyjąć blachę z biszkoptem z piekarnika i wyłożyć go na warstwę cukru i kakao.
    6. Zdjąć z wierzchu papier do pieczenia i odkroić przypieczone krawędzie. Nakroić ciasto wzdłuż dłuższej krawędzi, w odległości około 1 cm od niej, ale nie przekrawać do końca. Nałożyć na biszkopt krem czekoladowy. Zrolować ciasto, poczynając od dłuższej krawędzi z nacięciem, wykorzystując wolny brzeg, żeby zwinąć je ciasno. Podczas rolowania pomagać sobie papierem do pieczenia i wilgotną ściereczką, żeby ciasto zwijało się równo. Trzymać roladę owiniętą ciasno w ściereczkę minutę.
    7. Zdjąć ściereczkę i papier. Posypać ciasto mieszaniną cukru i kakao, która została na papierze. Nie należy się przejmować tym, że rolada jest lekko popękana. Pokroić ząbkowanym nożem na 6 plasterków, ułożyć je na osobnych talerzykach deserowych i skropić gorącym syropem.

    zamiennik

    Zamiast kremu czekoladowego można użyć waniliowego.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis