Rolada biszkoptowa z malinami

    Rolada biszkoptowa z malinami

    Zapisz do ulubionych
    32min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Odświeżające nadzienie tej niewielkiej, miękkiej rolady składa się musu malinowego z dodatkiem marakui. Kto nie ma świeżych owoców, może zamiast nich użyć konfitury.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 rolada (dł. około 25 cm)

    • Ciasto
    • 3 duże jajka
    • szczypta soli
    • 120 g cukru
    • 120 g mąki
    • masło do nasmarowania formy
    • Nadzienie
    • 350 g malin
    • 25 g cukru pudru
    • 4 marakuje
    • Do przystrojenia
    • maliny
    • listki świeżej mięty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 32min. 

    1. Odłożyć połowę malin do nadzienia. Wsypać drugą połowę do miski wraz z cukrem pudrem i rozgnieść widelcem. Przepołowić marakuje i wybrać miąższ łyżeczką. Włożyć do rozgniecionych malin i wymieszać.
    2. Nagrzać piekarnik do 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
    3. Wrzucić jajka, cukier i sól do miski, wstawionej do garnka z gorącą wodą. Ubić na jasnokremową masę.
    4. Dodać połowę mąki do masy i ostrożnie wymieszać dużą trzepaczką do piany. Dodać drugą połowę mąki i również ostrożnie wymieszać. Dolać łyżkę letniej wody i znów wymieszać.
    5. Wyłożyć ciasto na blachę i równomiernie rozgarnąć, tworząc prostokąt o wymiarach mniej więcej 25 x 35 cm. Piec w nagrzanym piekarniku 10–12 minut, aż ciasto ładnie wyrośnie, będzie pulchne i złotożółte. Wyłożyć natychmiast z blachy powstały w ten sposób płat biszkoptu na duży arkusz papieru do pieczenia, wierzchem do dołu. Zdjąć i wyrzucić papier, na którym piekł się biszkopt.
    6. Odciąć stwardniałe brzegi ciasta. Zrobić głębokie nacięcie wzdłuż krótszego boku prostokąta, około 2,5 cm od brzegu, żeby łatwiej było zrolować ciasto.
    7. Rozprowadzić przygotowaną masę malinową na gorącym cieście, zostawiając wolne brzegi po ok. 1 cm z każdej strony. Rozsypać resztę malin po wierzchu. Zrolować ostrożnie prostokąt ciasta, zaczynając od krótszego boku, aż przeciwległy bok znajdzie się pod spodem rolady.
    8. Kroić roladę w plastry, ozdabiać malinami oraz listkami mięty i tak podawać. Można też podać gorący sos waniliowy jako dodatek do ciasta.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Pełnoziarnista rolada biszkoptowa

    Połowę zwykłej mąki zastąpić mąką pełnoziarnistą. Trzeba wówczas dodać nieco więcej wody, ponieważ mąka pełnoziarnista chłonie więcej wilgoci niż biała.

    Rolada z jabłkami, truskawkami i orzechami

    Zamiast mąki użyć mieszanki 50 g drobno mielonych orzechów laskowych i 60 g mąki. Obrać 500 g kwaskowatych jabłek, wyrzucić gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Dusić 10 minut w przykrytym rondelku, z dodatkiem 1 łyżki soku pomarańczowego. Zdjąć pokrywkę i nadal gotować, mieszając, aż zostanie niezbyt rzadki mus jabłkowy. Dodać 30 g cukru, 150 g pokrojonych w cienkie plasterki truskawek i wymieszać. Wyłożyć masę owocową na gorący biszkopt i równomiernie rozprowadzić. Zrolować, pokroić i podawać plastry ozdobione całymi truskawkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis