Rolada biszkoptowa z letnimi owocami

    Rolada biszkoptowa z letnimi owocami

    1polubienie
    42min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Roladę biszkoptową należy podawać wkrótce po przyrządzeniu. Ciasto do niej można jednak upiec wcześniej, zrolować, owinąć w folię i przechować dzień w lodówce lub – jeśli zamierzamy trzymać ją dłużej – zamrozić.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 3 duże jajka
    • 120 g cukru
    • szczypta soli
    • 120 g mąki
    • Nadzienie
    • 125 g truskawek
    • 1 dojrzała brzoskwinia lub nektarynka
    • 150 g śmietany kremówki
    • 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
    • 75 g twarożku
    • 2 łyżki cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 42min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować blachę masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Jajka ubijać z cukrem i solą w garnku ustawionym na drugim garnku z gotującą się wodą. Rozsiać na masie połowę mąki i ostrożnie wymieszać trzepaczką do piany. To samo zrobić z drugą połową mąki i na koniec dodać łyżkę letniej wody.
    3. Wylać ciasto na blachę do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Piec przez 10–12 minut, aż stanie się złotożółte. Ciasto powinno przy tym znacznie wyrosnąć i zrobić się pulchne. Wyłożyć gotowy biszkopt na duży arkusz papieru do pieczenia, odwracając blachę do góry dnem. Ostrożnie oderwać papier, na którym piekło się ciasto.
    4. Stwardniałe brzegi odkroić. Naciąć lekko płat ciasta wzdłuż krótszego brzegu (w odległości 2,5 cm od brzegu), wówczas zwijanie będzie łatwiejsze.
    5. Zwinąć niezbyt ściśle płat ciasta wraz z papierem do pieczenia. Ułożyć do wystudzenia na drucianej podstawce tak, by koniec zwiniętego płata znajdował się pod spodem. Truskawki pokroić w ćwiartki. Nektarynkę lub brzoskwinię pokroić w plasterki.
    6. Rozwinąć płat biszkoptu, usunąć papier. Ubić na sztywno śmietanę wraz z wanilią. Twarożek wymieszać z bitą śmietaną. Równomiernie rozłożyć krem na biszkopcie, zostawiając około 1 cm wolnego brzegu z każdej strony. Rozłożyć owoce na kremie, zostawiając kilka do przystrojenia gotowej rolady. Zwinąć biszkopt, zaczynając od szerszego brzegu. Koniec płata powinien znaleźć się znów pod spodem, gdy rolada zostanie ułożona na paterze. Na koniec posypać ją cukrem pudrem i przystroić pozostałymi owocami.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis