Rogaliki z nadzieniem owocowym

    Rogaliki z nadzieniem owocowym

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tym, których zaskoczyła wizyta gości, proponujemy przepis na błyskawiczne ciastka. Wewnątrz ciasta francuskiego kryje się soczyste nadzienie z orzechów i suszonych owoców.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
    • 125 g sułtanek
    • 1 mały kieliszek wina marsala
    • 100 g orzechów laskowych
    • 4 suszone figi
    • 4 suszone śliwki
    • 4 suszone morele
    • 30 g kandyzowanej skórki cytrynowej
    • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    • 50 g ziarenek czekoladowych
    • 1 torebka cukru waniliowego
    • 1 łyżka mielonych migdałów
    • 4 łyżki miękkiego masła
    • 1 jajko
    • szczypta soli
    • 1 żółtko
    • 1 łyżka mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozmrozić ciasto francuskie. Namoczyć sułtanki na 10 minut w winie marsala. Lekko uprażyć orzechy na patelni bez tłuszczu, a następnie grubo posiekać. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
    2. Posiekać figi, suszone śliwki i morele. Drobno posiekać kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz cytrynową i wymieszać z suszonymi owocami, sułtankami i orzechami. Dodać czekoladowe ziarenka, cukier waniliowy, migdały oraz masło i wymieszać.
    3. Oddzielić białko od żółtka. Żółtko dodać do masy owocowej i wymieszać. Białko z solą ubić na sztywną pianę i ostrożnie, żeby nie opadła, wymieszać z masą owocową.
    4. Rozwałkować ciasto francuskie na placek grubości 2–3 mm i wyciąć z niego 16 trójkątów (najlepiej równoramiennych). Nakładać po 2 łyżki masy owocowej blisko środka podstawy każdego trójkąta. Zwijać w kierunku przeciwległego wierzchołka trójkąta. Uformować rogaliki ze zwiniętytch trójkątów i ułożyć je na blasze do pieczenia. Wymieszać dokładnie mleko z białkiem i posmarować rogaliki. Piec przez 25–30 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis