Rogaliki waniliowe

    Rogaliki waniliowe

    Zapisz do ulubionych
    8godz.52min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Takie ciasteczka na jeden ząb świetnie się nadają na podwieczorek lub przekąskę. Lekkie i łatwe do przygotowania.

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • Ciasto
    • 275 g mąki
    • szczypta soli
    • 200 g masła
    • 100 g cukru
    • 100 g obranych mielonych migdałów
    • Do dekoracji
    • 50 g drobnego cukru
    • nasionka z 1 laski wanilii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  +8godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 8godz.52min. 

    1. Wsypać mąkę z solą do miski. Pokroić masło w kawałki, dodać do mąki wraz z cukrem i mielonymi migdałami. Szybko zagnieść rękami.
    2. Przełożyć ciasto do grubej torebki foliowej (takiej jak do mrożonek). Zamknąć torebkę i wałkiem rozwałkować na prostokąt grubości mniej więcej kciuka. Odłożyć na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 180°C. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
    3. Wyjąć ciasto z torebki i rozkroić wzdłuż na 3 pasy. Pokroić pasy poprzecznie na 80 kawałków szerokości palca. Uformować z nich rogaliki na posypanym mąką blacie, ułożyć na blachach w odstępach 2 cm.
    4. Wkładać blachy pojedynczo do piekarnika i piec przez 10–12 minut, aż rogaliki będą bladożółte. Wymieszać cukier z nasionkami wanilii. Obtaczać jeszcze ciepłe rogaliki w tej mieszance, a potem studzić na drucianej podstawce do temperatury pokojowej.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis