Rogaliki nadziewane szynką

    Rogaliki nadziewane szynką

    Zapisz do ulubionych
    1godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Takie rogaliki można jeść ciepłe, doskonałe na przekąskę na przyjęcie. Świetnie nadają się też do zabrania na drugie śniadanie, na piknik albo wycieczkę.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Ciasto
    • 250–300 g mrożonego ciasta francuskiego
    • mąka do posypania blatu
    • Nadzienie
    • po 50 g szynki surowej i gotowanej
    • 1 mały ogórek konserwowy
    • Do posmarowania
    • 2 łyżki śmietany kremówki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 50min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Ułożyć płaty mrożonego ciasta francuskiego na blacie i rozmrozić. Pokryć blachę papierem do pieczenia.
    2. Rozwałkować ciasto na okrągły placek grubości 3–4 mm. Pokroić go jak tort na 8–12 kawałków. Ostre czubki kawałków ciasta rozkroić na około 2 cm ku środkowi i lekko rozciągnąć.
    3. Przygotować nadzienie. Pokroić szynkę i ogórek konserwowy w cienkie paski i wymieszać.
    4. Nałożyć nadzienie na szeroki koniec każdego kawałka ciasta. Zwijać ciasto w rogalik od szerokiego końca. Lekko zagiąć końce. Ułożyć rogaliki na blasze do pieczenia. Odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. Nagrzać piekarnik do 220°C.
    5. Rozrobić śmietanę z 2 łyżkami wody i posmarować rogaliki, używając pędzla kuchennego. Piec przez 10–15 minut, aż będą rumiane. Przestudzić, nie zdejmując z blachy, i podawać jeszcze lekko ciepłe.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis