Rogaliki maślane

    Rogaliki maślane

    1polubienie
    3godz.45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ciasto francuskie należy przyrządzać z lodowato zimnej wody i masła. Najlepiej rozwałkowywać je na płycie marmurowej, używając metalowego wałka, który przedtem włożyliśmy na dłuższy czas do lodówki.

    Składniki
    ilość sztuk: 8 

    • 250 g zimnego masła
    • 250 g mąki i jeszcze trochę do posypania blatu
    • szczypta soli
    • 1 łyżka cukru
    • 1 żółtko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2godz.25min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.45min. 

    1. Pokroić masło w małe kawałki. Szybko rozetrzeć masło rękami z 80 g mąki. Cienko posypać blat mąką. Rozwałkować mąkę z masłem, żeby powstał prostokąt o wymiarach około 10 x 15 cm.
    2. Resztę mąki zagnieść szybko z 250 ml lodowatej wody, solą i cukrem. Powinno powstać gładkie, elastyczne ciasto.
    3. Ciasto rozwałkować niezbyt cienko na posypanym mąką blacie. Na środku placka położyć rozwałkowany wcześniej prostokąt. Zawinąć placek ze wszystkich stron na prostokąt, tak żeby całkiem go przykryć.
    4. Zawinięty placek ciasta odwrócić zakładaną stroną do dołu i ostrożnie rozwałkować w długi pas. Wałkowanie powinno polegać na uderzaniu wałkiem. Węższe boki ciasta zawinąć i złożyć tak, żeby spotkały się w środku pasa. Powtórzyć to jeszcze raz, składając ciasto w 4 warstwy. Złożony pas zawinąć w folię i odłożyć na 20 minut do lodówki.
    5. Ponownie rozwałkować ciasto, żeby powstał długi pas, znów złożyć jak w punkcie 4 i tak samo schłodzić. Czynności powtórzyć jeszcze dwa do czterech razy.
    6. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Rozwałkować ciasto na cienki prostokąt, przekroić na pół i pokroić w trójkąty. Każdy z nich zwijać od najkrótszego boku, a gdy będzie zrolowany – zagiąć, żeby powstał rogalik. Posmarować rogaliki pędzlem umoczonym w żółtku. Piec 20 minut, żeby stały się złotożółte.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Dobra rada

    Najlepiej użyć podwójnych ilości składników i połowę ciasta zamrozić: rozwałkować ciasto, pokroić na małe prostokąty i układać jeden na drugim, przekładając papierem śniadaniowym.

    Rogaliki z szynką i serem

    Przygotować ciasto jak w przepisie, rozwałkować i pokroić w trójkąty. Na każdym z nich położyć mały plasterek szynki i mały plasterek sera ementaler. Zrolować trójkąty i uformować rogaliki. Piec jak w przepisie. Podawać ciepłe.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis