Zapiekanka z wołowiną i ziemniakami

    Zapiekanka z wołowiną i ziemniakami

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To klasyczne danie brytyjskie polecamy szczególnie na chłodny dzień. Chuda mielona wołowina zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym. Najlepiej smakuje z groszkiem i sałatą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g chudej mielonej wołowiny
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 duża marchewka, starta
    • 1 łodyga selera naciowego, posiekana
    • 1 łyżka przecieru pomidorowego
    • 1 łyżeczka sosu worcestershire
    • 1 łyżeczka mieszanki suszonych ziół
    • 350 ml gorącego bulionu warzywnego (z kostki)
    • 1 łyżka mąki
    • 900 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na małe kawałki
    • 100 ml chudego mleka, ciepłego
    • 25 g masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać mocno rondel o grubym dnie. Wrzucić mielone mięso i warzywa. Smażyć, mieszając od czasu do czasu, by rozdrobnić grudki mięsa, 5 minut, aż składniki przyrumienią się ze wszystkich stron. Przecier pomidorowy wymieszać z sosem worcestershire, ziołami i bulionem. Poprószyć mięso i warzywa mąką.
    2. Wlać bulion do rondla z mięsem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.
    3. Ziemniaki gotować przez 10 minut, aż zmiękną. Odlać, utłuc z ciepłym mlekiem i masłem. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury.
    4. Nałożyć farsz do naczynia żaroodpornego. Przykryć warstwą purée i spulchnić nieco widelcem. Wstawić do opiekacza, aby wierzch zapiekanki się przyrumienił.

    Jak to zrobić?

    Jak zrobić idealne puree ziemniaczane? Przeczytaj nasz artykuł "Przygotowanie puree ziemniaczanego" w którym prezentujemy wiele cennych wskazówek na temat tej prostej przystawki.

    Możesz też użyć

    W purée zastąpić część ziemniaków brukwią, marchewką lub pasternakiem, ewentualnie dodać do niego nieco posiekanej cebulki dymki lub lekko obsmażonych plasterków pora.

    Rada

    Danie to można zamiast do opiekacza wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na 20 minut, aż się przyrumieni.

    Nadziewane pomidory malinowe

    Do nadziania pomidorów należy użyć farszu z głównego przepisu, duszonego 5 minut na małym ogniu. Odkroić czubki z 8 mięsistych pomidorów i odłożyć je. Usunąć łyżeczką nasiona i rdzeń. Ułożyć pomidory do góry nogami, by ociekły z soku. Ustawić w płytkim naczyniu żaroodpornym. Nałożyć farsz do pomidorów łyżką cedzakową. Przykryć czubkami i piec 15 minut w temperaturze 200°C. Zdjąć czubki i posypać 50 g tartego parmezanu lub dojrzałego cheddara. Piec bez przykrycia 5 minut, aż pomidory zmiękną. Podawać na gorąco z ryżem i sałatką.

    …dla zdrowia

    • Podczas smażenia mielonego mięsa nie trzeba nalewać oleju na patelnię, ponieważ zawiera ono wystarczająco dużo tłuszczu. * • Warto kupować dobrej jakości, chude mięso mielone. Tanie mielone zazwyczaj jest bardzo tłuste, a często zawiera też podroby. Najlepiej wybrać ładny kawałek wołowiny i poprosić o jego zmielenie.

    …przygotuj wcześniej

    • Potrawę tę można przygotować wcześniej (lub tylko farsz mięsny), ostudzić i przechowywać w lodówce. Przykryć folią aluminiową i wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Usunąć folię na ostatnie 10–15 minut, by zapiekanka się przyrumieniła. * • Przyrządzić 3 razy więcej farszu i użyć ⅓ do tej potrawy. Resztę ostudzić, podzielić na 2 porcje i zamrozić. Można ich potem użyć do innych dań, na przykład do nadziewanych pomidorów malinowych.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis