Risotto ze szparagami

    Risotto ze szparagami

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Risotto jest pysznym i sycącym daniem. Gotując je, możemy wykorzystać warzywa, na które akurat jest sezon. Jego przygotowanie polega przede wszystkim na ciągłym mieszaniu, ale ta odrobina wysiłku się opłaci – potrawa jest bardzo smaczna.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 czerwona cebula, posiekana
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • 350 g ryżu na risotto
    • 250 ml białego wytrawnego wina
    • 700 ml wrzącego wywaru z warzyw
    • 300 g szparagów, pokrojonych na małe kawałki
    • 1 łyżeczka oliwy truflowej
    • 4 łyżki świeżo startego parmezanu
    • 15 g miękkiego masła podzielonego na 4 porcje
    • 2–3 łyżki posiekanego szczypiorku
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać oliwę w rondlu o grubym dnie i zeszklić cebulę. Dodać ryż i smażyć na dużym ogniu przez 1–2 minuty, cały czas mieszając, aż ryż upraży się nieco i przyrumieni.
    2. Dolać wino i mieszać tak długo, aż ryż wchłonie je w całości. Dolać nieco wywaru i mieszać, aż ryż go wchłonie. Dolewać wywar stopniowo, czekując za każdym razem, aż płyn zostanie wchłonięty.
    3. Kiedy ryż będzie już prawie gotowy (po około 15 minutach), dodać szparagi i wymieszać. Dusić jeszcze przez 5 minut, aż szparagi staną się miękkie, a ryż całkowicie się ugotuje. Dolać resztę wywaru. Konsystencja gotowego risotto powinna nieco przypominać zupę.
    4. Doprawić solą i pieprzem do smaku, a potem dodać oliwę truflową i utarty parmezan. Wymieszać i przełożyć risotto do podgrzanych miseczek. Tuż przed podaniem położyć na wierzchu każdej porcji trochę masła i posypać szczypiorkiem.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Inne propozycje

    • Kiedy możemy kupić młode pory, zastąpmy szparagi 3–4 takimi porami, grubo posiekanymi, oraz 5 posiekanymi szalotkami. * • Risotto z prawdziwkami, groszkiem i szynką parmeńską: pokruszyć 10 g suszonych prawdziwków, przepłukać starannie, żeby usunąć piasek, i dodać do ryżu wraz z winem. W punkcie 3. głównego przepisu dodać 250 g mrożonego groszku zamiast szparagów. Nie dodawać oliwy truflowej, a zamiast masła ułożyć na wierzchu 50 g szynki parmeńskiej pokrojonej w paseczki. * • Można zastąpić wywar z warzyw drobiowym, ale wtedy potrawa nie będzie wegetariańska.

    Zalety

    • Szparagi uprawiane są od ponad 2 tysięcy lat. Zawierają wiele witamin z grupy B, a przede wszystkim kwas foliowy. Duże ilości tej witaminy są potrzebne kobietom w pierwszych miesiącach ciąży. * • Skrobia zawarta w ryżu jest powoli przyswajana przez organizm, co zapewnia stałe uwalnianie glukozy do krwi. Pomaga to utrzymywać stężenie tego cukru we krwi na stałym poziomie.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ A, B1, B6, C, kwas foliowy, wapń, miedź, żelazo, cynk * ✓ E, niacyna, potas, selen

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis