Dip ze szpinaku i karczochów

    Dip ze szpinaku i karczochów

    5polubień
    25min.


    Zrobione przez 343 osoby

    Ten gęsty sos ze szpinaku i karczochów będzie przebojem na każdej imprezie! Stał się jedną z naszych ulubionych przekąsek podawanych gościom. Najlepiej przygotuj dip wcześniej, ale podawaj na ciepło ze świeżym pieczywem, krakersami, chipsami, chlebem pita, itp.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 400 g odsączonych i pokrojonych karczochów
    • 300 g rozmrożonego szpinaku, posiekanego i odsączonego
    • 230 g majonezu
    • 80 g startego parmezanu
    • 280 g startego sera typu tylżycki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Lekko posmarować tłuszczem litrowe naczynie do pieczenia.
    2. W średniej wielkości misce wymieszać karczochy ze szpinakiem, majonezem, parmezanem i startym serem typu tylżycki. Przełożyć przygotowaną masę do naczynia żaroodpornego i posypać pozostałym serem.
    3. Piec na środkowej półce nagrzanego piekarnika, aż ser się roztopi, około 15 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    milutki przepis - 12 mar 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis