Risotto z suszonymi pomidorami

    Risotto z suszonymi pomidorami

    3polubienia
    30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszne risotto podane z prostą sałatką tworzy sycący i smaczny posiłek. Można go urozmaicać, dodając do niego warzywa (świeże, mrożone, z puszki lub suszone). Potrawa będzie najsmaczniejsza, jeśli użyjemy specjalnego ryżu do risotto, na przykład arborio, a także jeśli będziemy dodawać gorący wywar partiami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
    • 300 g ryżu na risotto
    • 85 g suszonych pomidorów (pakowanych na sucho), grubo posiekanych
    • 240 ml wytrawnego białego wina
    • 1,2 l gorącego wywaru z warzyw, najlepiej własnej roboty
    • 225 g mrożonego bobu
    • 55 g parmezanu, świeżo startego
    • 30 g orzeszków piniowych
    • sól i pieprz
    • 12 dużych listków bazylii, świeżo posiekanych, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Włożyć czosnek i cebulę. Smażyć na średnim ogniu 5 minut, często mieszając, aż cebula zmięknie i zacznie się przyrumieniać.
    2. Dodać ryż i suszone pomidory. Wymieszać starannie, żeby wszystkie ziarna ryżu pokryły się oliwą, a następnie wlać wino. Doprowadzić do wrzenia, mieszając od czasu do czasu.
    3. Wlać połowę wywaru z warzyw i doprowadzić ponownie do wrzenia, a potem zmniejszyć ogień i gotować 10 minut, często mieszając. Dodać bób i wlać połowę pozostałego gorącego wywaru. Doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować na maleńkim ogniu 10 minut, dolewając resztę gorącego wywaru w dwóch partiach, żeby ryż mógł powoli wchłonąć płyn.
    4. Risotto jest gotowe, kiedy ryż zrobi się miękki, ale poszczególne ziarna nie zaczną się jeszcze rozpadać, a bób będzie ugotowany. Danie powinno mieć soczystą, kremową konsystencję.
    5. Dodać parmezan i orzeszki piniowe. Doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać. Podawać risotto posypane posiekaną bazylią.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Inne propozycje

    • Mrożony bób można zastąpić świeżym. Obrany ze skórki dodajmy do potrawy w punkcie 3. głównego przepisu wraz z pierwszą partią wywaru. * • Bób można też zastąpić 300 g młodego szpinaku, dodając go do ugotowanego risotto tuż przed parmezanem. * • Wraz z ostatnią porcją wywaru można dodać 3 łyżki pesto, zamiast parmezanu, orzeszków piniowych i bazylii. * • Risotto grzybowe: nie dodawać bobu i zastąpić wywar z warzyw – drobiowym. Wraz z pierwszą porcją wywaru dodać łyżeczkę świeżego tymianku. Tuż przed końcem gotowania risotto przygotować 450 g pokrojonych pieczarek. Smażyć na 30 g masła lub 2 łyżkach oliwy z oliwek 3–4 minuty na dużym ogniu, aż przyrumienią się lekko. Dodać grzyby razem z sosem, który powstał podczas smażenia. Dołożyć parmezan i wymieszać. Aby uzyskać silniejszy grzybowy smak, dodać wraz z winem łyżkę drobno posiekanych suszonych borowików.

    Zalety

    • Ryż to jedno z najważniejszych zbóż, podstawa wyżywienia milionów ludzi na całym świecie. Podczas obróbki traci on część witamin z grupy B. Dlatego do tego dania dodaje się bobu i ziaren pinii, które są źródłem witaminy B1 i niacyny. * • Bób, podobnie jak inne warzywa strączkowe, zawiera dużo białka, niewiele tłuszczu i znaczne ilości błonnika.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ A, C, E, kwas foliowy, niacyna, wapń * ✓ B1, B6, B12, miedź, potas, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis