Risotto z soczewicą

    Risotto z soczewicą

    15polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 6 osób

    Soczewica wzbogaca smak i konsystencję tego włoskiego risotta z pieczarkami i zwiększa jego wartość odżywczą. Risotto najlepiej podawać z pieczonymi lub smażonymi na grillu warzywami – papryką czy cukinią albo z sałatą. Jest to pożywne danie lunchowe, polecane na chłodne zimowe dni.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 170 g zielonej soczewicy
    • 500 ml bulionu warzywnego
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 3 łodygi selera naciowego, posiekane
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
    • 1 łyżeczka mielonej kolendry
    • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
    • 225 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 170 g ryżu na risotto
    • 200 ml wytrawnego białego wina
    • 3 łyżki świeżej kolendry, grubo posiekanej, oraz dodatkowa ilość do przybrania
    • 50 g parmezanu, w postaci zestruganych płatków
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Gotować soczewicę we wrzątku 20 minut, odcedzić i odstawić na bok. Wlać do garnka bulion i na umiarkowanym ogniu doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć ogień, aby bulion gotował się bardzo powoli.
    2. W innym dużym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, czosnek oraz seler i smażyć 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną. Dodać czerwoną paprykę, mieloną kolendrę oraz kmin rzymski i smażyć jeszcze minutę ciągle mieszając.
    3. Wrzucić pieczarki, ryż i ugotowaną soczewicę, wymieszać, żeby składniki się połączyły. Następnie wlać wino i łyżkę wazową gorącego bulionu. Gotować, aż potrawa zacznie delikatnie wrzeć i bulgotać, a większość płynu zostanie wchłonięta. Często mieszać.
    4. Ponownie wlać łyżkę wazową bulionu i gotować często mieszając, aż płyn się wchłonie. Czynność powtarzać, dopóki cały gorący bulion nie zostanie wykorzystany. Konsystencja ryżu powinna być kremowa, co oznacza, że ma on być miękki, ale nie rozgotowany.
    5. Wsypać posiekaną kolendrę, doprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco posypane płatkami parmezanu i posiekaną kolendrą.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A, B6, C, miedź, selen, cynk * ✓✓niacyna, wapń, żelazo, potas * ✓ B1, B2, kwas foliowy

    Inne propozycje

    • Zamiast zielonej soczewicy można użyć soczewicy brązowej lub puy. * • Płatki parmezanu zastąpmy 2 ugotowanymi na twardo i posiekanymi jajkami. * • Risotto z perłowej kaszy jęczmiennej. Poddusić 2 pokrojone w krążki pory i wyciśnięty ząbek czosnku na łyżce oliwy z oliwek. Dodać pokrojoną w kostkę czerwoną lub żółtą paprykę, 250 g kaszy perłowej, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 200 ml wytrawnego białego wina i 100 ml gorącego bulionu warzywnego. Gotować na wolnym ogniu 45 minut, dodawać stopniowo pozostałe 400–500 ml bulionu, często mieszać. Ugotować na parze 225 g różyczek brokułów, a w wodzie 170 g mrożonego groszku. Dodać warzywa do risotta i podgrzewać delikatnie, aż zacznie wrzeć. Doprawić solą i pieprzem. Podawać posypane płatkami parmezanu.

    Zalety

    • Soczewica to drobne nasiona rośliny należącej do rodziny bobowatych. Jest dobrym źródłem białka, węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego oraz witamin z grupy B. * • Parmezan, który sporządza się z niepasteryzowanego, odtłuszczonego mleka krowiego, podnosi w risotto zawartość białka, wapnia i witaminy B12.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    1

    seler naciowy zastąpiłam bakłażanem - naprawdę dobre chociaż wygląd nie powala :D - 28 cze 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis