Risotto z dynią i serem taleggio

    Risotto z dynią i serem taleggio

    4polubienia
    55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To smakowite risotto doskonale nadaje się na rodzinny obiad. Ryż duszony powoli ze świeżymi warzywami w białym winie i wywarze z dodatkiem rozmarynu, wymieszany z kremowym, włoskim serem taleggio tworzy pożywne danie zachwycające smakiem i aromatem. Wystarczy podać do niego zieloną sałatę.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 6 szalotek, posiekanych
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 500 g dyni, pokrojonej w kostkę
    • 450 ml wywaru warzywnego
    • 225 g ryżu na risotto
    • 225 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 250 ml białego wytrawnego wina
    • 1 łyżka świeżego rozmarynu, posiekanego
    • 225 g sera taleggio, okrojonego ze skórki i pokrojonego w kostkę
    • sól i pieprz
    • gałązki świeżego rozmarynu, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wrzucić szalotki oraz czosnek i smażyć 2 minuty, aż szalotki zaczną mięknąć. Dodać dynię i smażyć jeszcze 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
    2. Wlać wywar warzywny do rondla i doprowadzić do lekkiego wrzenia. Zmniejszyć ogień na maleńki, by wywar był gorący.
    3. Wsypać ryż do rondla z warzywami i smażyć minutę, cały czas mieszając. Wrzucić pieczarki, wymieszać i wlać wino. Dodać posiekany rozmaryn i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i dusić na maleńkim ogniu, cały czas mieszając, aż ryż wchłonie większość płynu.
    4. Wlać łyżkę wazową gorącego wywaru i gotować, wciąż na maleńkim ogniu, aż ryż go wchłonie w całości, często mieszając. W ten sam sposób stopniowo dodawać wywar, kiedy poprzednia jego porcja zostanie wchłonięta. Po zużyciu całego wywaru ryż powinien być miękki, ale jędrny, a risotto powinno nabrać kremowej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem.
    5. Zdjąć risotto z ognia. Dodać ser i delikatnie wymieszać, aż zacznie się topić. Podawać risotto natychmiast, udekorowane gałązkami rozmarynu.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A, wapń * ✓✓ niacyna, cynk * ✓ B1, B2, B6, B12, C, E, kwas foliowy, miedź, żelazo, potas

    Inne propozycje

    • Zastąpić szalotki porem pokrojonym w plasterki. * • Zamiast taleggio można użyć sera koziego lub pleśniowego takiego jak gorgonzola. * • Risotto z koprem włoskim, cukinią i serem pecorino. Smażyć posiekaną cebulę, 2 posiekane pory oraz 2 wyciśnięte ząbki czosnku na 2 łyżkach oliwy z oliwek extra virgin około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać 350 g cukinii w plasterkach oraz 250 g pokrojonej w kostkę główki kopru włoskiego i dusić 5 minut. Dalej przyrządzać jak w głównym przepisie od punktu 2, nie dodawać jednak pieczarek. Kiedy risotto skończy się gotować, posypać je 115 g świeżo startego sera pecorino. Delikatnie wymieszać risotto i podawać natychmiast.

    Zalety

    • Taleggio to włoski ser o kremowej konsystencji przypominający francuski brie. Podobnie jak inne sery, zawiera dość sporo witaminy B12. Występuje ona głównie w pokarmach pochodzenia zwierzęcego, więc dla wegetarian ser jest bardzo ważnym produktem. * • Szalotki mają łagodniejszy smak, niż cebula, choć zawierają tyle samo witamin z grupy B oraz C.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis