Risotto milanese

    Risotto milanese

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Prosty do przygotowania i wyjątkowo smaczny dodatek do dań - aromatyczne risotto z dodatkiem czosnku i parmezanu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 litr gorącego wywaru warzywnego (z kostki)
    • 50 g masła
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 300 g ryżu arborio
    • 150 ml białego wytrawnego wina
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
    • 50 g płatków parmezanu albo innego twardego sera włoskiego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Doprowadzić wywar do lekkiego wrzenia i utrzymywać go w tym stanie. Roztopić masło i rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez 4–5 minut, aż zmiękną.
    2. Wsypać do rondla ryż, wymieszać go drewnianą łyżką z cebulą i czosnkiem. Wlać wino i odczekać, aż niemal całe wyparuje. Dodać chochlę gorącego wywaru. Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż zostanie całkowicie wchłonięty przez ryż.
    3. Dodawać resztę wywaru po jednej chochli, mieszać od czasu do czasu (zajmie to około 20 minut). Risotto będzie miękkie i kremowe. Dodać zioła, a następnie doprawić solą i pieprzem. Posypać płatkami parmezanu i podawać.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    …risotto doskonałe

    • Sekret doskonałego risotta tkwi w tym, że dolewany wywar powinien cały czas lekko wrzeć. Dzięki temu temperatura ryżu nie spada gwałtownie przy dodaniu płynu. * • Gdy dodajemy wywar stopniowo, ryż wchłania go całkowicie i risotto nie przypomina papki. * • Prawidłowo ugotowany ryż jest miękki i kremowy, ale jędrny w środku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis