Risotto malinowo-waniliowe

    Risotto malinowo-waniliowe

    1polubienie
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To słodkie risotto owocowe jest doskonałym pomysłem dla osób, którym znudził się tradycyjny ryż z jabłkami. Świeże maliny nadają temu deserowi oryginalną bladoróżową barwę i słodycz, a przypieczone płatki migdałowe sprawiają, że jest lekko chrupiący.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 litr chudego mleka
    • 1 laska wanilii, rozcięta na pół
    • 140 g ryżu na risotto
    • 1 pasek okrojonej skórki z cytryny
    • 3 łyżki brązowego cukru
    • 6 łyżek płatków migdałowych
    • 200 g świeżych malin
    • 6 łyżek śmietanki
    • laski wanilii do przybrania (według uznania)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Wlać mleko do rondla o grubym dnie i wrzucić laskę wanilii. Wsypać ryż, cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, żeby mleko lekko bulgotało.
    2. Dodać skórkę z cytryny i cukier. Gotować, często mieszając, przez 15-18 minut, aż ryż stanie się miękki, a sos będzie gęsty i kremowy.
    3. Migdały prażyć przez 4-5 minut, aż się lekko przyrumienią.
    4. Kiedy risotto ugotuje się, wyjąć wanilię i skórkę cytrynową. Dodać połowę malin i wymieszać. Zdjąć z ognia i mieszać nadal przez 1-2 minuty, aż owoce puszczą sok i zabarwią risotto na różowo.
    5. Przełożyć risotto do 6 podgrzanych miseczek i polać każdą porcję 1 łyżką śmietanki. Posypać migdałami i ułożyć na wierzchu resztę malin. Przybrać laskami wanilii (według uznania) i podawać od razu, ponieważ stygnąc, risotto gęstnieje.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Inne propozycje

    • Podobny deser można przygotować z komosy ryżowej, ziarna zboża uprawianego w dawnych czasach przez Inków. Dostępna w sklepach ze zdrową żywnością quinoa jest bogata w składniki odżywcze i aminokwasy. Opłukać 125 g ziarna i dobrze osączyć, a następnie prażyć na suchej patelni przez 4 minut, często mieszając. Nabierze ono głębokiego złotego koloru i zacznie pękać. Wsypać ziarna do gorącego mleka (podgrzanego bez wanilii), cały czas mieszając. Kiedy mleko zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień, by jedynie lekko bulgotało. Przykryć i gotować przez 10 minut. Zamiast płatków migdałowych użyć 45 g mielonych migdałów i wmieszać je do ziarna. Gotować jeszcze przez 20 minut, aż quinoa wchłonie większość mleka, mieszając od czasu do czasu. Dodać łyżkę płynnego miodu z połową malin lub ułożyć tylko połowę, a resztę dodać wraz z łyżką płynnego miodu.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓ C, E, wapń * ✓ B2, B12, miedź, żelazo, cynk

    Zalety

    • Migdały są dobrym źródłem witaminy E, która chroni przed chorobami serca. Zawierają też fosfor, miedź, magnez i inne składniki mineralne.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis