Rigatoni zapiekane z bakłażanem

    Rigatoni zapiekane z bakłażanem

    6polubień
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To sycące wegetariańskie danie z makaronu z chrupiącą warstwą bułki tartej i parmezanu zawdzięcza wspaniały smak i konsystencję bakłażanowi. Gęsty sos pomidorowy można przygotować wcześniej, dzięki czemu całość przyrządzi się bardzo szybko. Najlepiej podawać z sałatą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 4 łyżki czerwonego wina
    • 800 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 5 suszonych pomidorów w oleju, odsączonych i posiekanych
    • 1 bakłażan, pokrojony w kostkę
    • 2 łyżki świeżego oregano, posiekanego
    • 225 g makaronu rigatoni lub innego dużego makaronu w kształcie rurek
    • 30 g świeżo startej razowej pełnoziarnistej bułki
    • 30 g parmezanu, świeżo startego
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać olej na dużej patelni, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu 4–5 minut, często mieszając, aż zmięknie i się przyrumieni. Dodać czosnek i smażyć jeszcze 1–2 minuty.
    2. Wlać wino, zagotować i pozwolić, żeby bulgotało kilka minut, dodać pomidory z puszki wraz z sosem, suszone pomidory, bakłażana i oregano. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i dusić na wolnym ogniu 15–20 minut, od czasu do czasu mieszając.
    3. Wsypać makaron do dużego garnka wrzątku i gotować 10–12 minut lub zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, aż będzie al dente. Starannie odcedzić.
    4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Doprawić sos pomidorowy solą i pieprzem. Ugotowany makaron przełożyć do dużego, delikatnie wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, zalać sosem i wymieszać.
    5. Wsypać do miski startą bułkę oraz parmezan, wymieszać i równomiernie posypać nimi makaron. Zapiekać 15–20 minut, aż sos zacznie bulgotać, a wierzch zapiekanki się przyrumieni. Podawać gorące.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ E * ✓✓ B1, C, niacyna, miedź, potas, cynk * ✓ A, B6, kwas foliowy, wapń, żelazo

    Zalety

    • Potrawy z makaronu dostarczają węglowodanów złożonych, a także białka, błonnika (zwłaszcza jeśli makaron jest pełnoziarnisty), witamin z grupy B oraz minerałów. Zawierają niewiele tłuszczu. Kaloryczność dań z makaronem mogą zwiększać tuczące sosy. * • Bakłażany są niskokaloryczne, ale najczęściej smaży się je na oleju, który w nie wsiąka. Gotowanie bakłażanów w sosie pomidorowym to dobry sposób, aby je zmiękczyć i wzbogacić smak, ale nie zwiększać zawartości tłuszczu.

    Inne propozycje

    • Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i szpinakiem. Wymieszać w rondlu 500 g pokrojonych w plasterki pieczarek, małą posiekaną cebulę, 500 ml bulionu warzywnego, 150 ml wytrawnego białego wina i około 10 posiekanych listków szałwii. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na wolnym ogniu 5 minut, odcedzić pieczarki, a wywar zachować. Wymieszać 2 łyżki mąki kukurydzianej z 5 łyżkami półtłustego mleka i stopniowo dolewać wywar, cały czas mieszając. Wlać sos z powrotem do rondla i delikatnie podgrzewać mieszając, aż zgęstnieje. Dodać 3 łyżki créme frai îche, łyżeczkę musztardy z ziarnami gorczycy, sól oraz pieprz i wymieszać. Wrzucić pieczarki i 150 g młodych liści szpinaku, delikatnie podgrzać, żeby szpinak trochę zmiękł. Ugotować makaron rigatoni lub penne al dente. Odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Zalać sosem i wymieszać. Lekko opiec w tosterze 2 grube kromki pełnoziarnistego pieczywa i pokroić w kostkę. Posypać makaron pokrojonymi tostami z dodatkiem 30 g świeżo startego parmezanu. Zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C, aż sos zacznie bulgotać. Przybrać listkami szałwii i podawać gorące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis